Zicht op de woontorens aan de Horst in Druten.
Zicht op de woontorens aan de Horst in Druten. Foto: John van Gelder

Burgerpanel boomt over bever

Algemeen

DRUTEN - De kwestie in kort bestek: bewoners van de woontorens aan de Horst in Druten hadden een fraai uitzicht over de Waal, maar kijken nu uit op hoge wilgen. Kappen of snoeien mag niet zomaar, omdat er mogelijk een bever in het gebied huist. En dat dier geniet een beschermde status.

Op de vraag of Rijkswaterstaat, ondanks de mogelijke aanwezigheid van een bever, de kap van bomen door moet zetten, antwoordt 49 procent van de respondenten 'nee'. 'De bomen stonden er al toen deze mensen er gingen wonen. Natuur mag niet wijken voor uitzicht', is een veelgenoemd argument.
Panelleden die graag zien dat Rijkswaterstaat doorgaat met de kap, antwoorden: 'De rivier moet ruimte krijgen. Veiligheid voor alles.'

Niet kappen, maar snoeien
Ruud van Kraaij zegt namens de Werkgroep Horst Afferdense en Deestse Waarden: 'Wij pleiten als bewoners van de appartementen aan de Horst niet voor kappen, maar voor snoeien. Een bever heeft geen wilgen van tien meter hoog nodig. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er zorgvuldig gekeken wordt naar de doorstroom van het water.'

Rijkswaterstaat meldt: De bever heeft meerdere burchten in de Afferdense en Deestse waarden. Volgens de natuurwet moet er in het leefgebied van beschermde dieren voedsel te vinden zijn. Voor bevers zijn dat vooral zachte houtsoorten. Op meerdere plekken in het gebied moeten er daarom bomen blijven staan en de gelegenheid krijgen om door te groeien. Dat is het geval bij de oude zandwinplas en bij de strang ter hoogte van Druten. Bomen zorgen voor een hogere waterstand. Daarom wordt voor de boomlocaties gezocht naar plekken die de minste impact hebben op de waterveiligheid in het uiterwaardengebied.

Veiligheid
Veiligheid weegt ook voor het burgerpanel het zwaarst. Een ruime meerderheid geeft aan dat als het om veiligheid gaat, het belang van de inwoners vóór de bescherming van dieren gaat. Maar, zo antwoordt een respondent: 'we zijn vast slim genoeg om zowel dijk als bever te beschermen'.

Volgende week bespreken we de mening van het burgerpanel over de mogelijke komst van Van Cranenbroek naar Beuningen. Wil je de volgende keer ook meepraten? Meld je dan aan via www.tipdemaasenwaler.nl.

Door Jan Hermens