Nieuwe schans, Alphen.
Nieuwe schans, Alphen. Foto: WHAM

Tentoonstelling over het leven langs de Maas

Historie

ALPHEN - In de Edohof wordt zondag 8 oktober de jaarlijkse tentoonstelling van de Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas gehouden. Dit keer worden het leven langs de Maas en allerlei activiteiten die daar hebben plaatsgevonden belicht. De historie van de rivier wordt met foto's, kaarten, berichten en materialen getoond.

WHAM heeft voor haar tentoonstelling gekozen voor het thema 'de Maas', omdat deze rivier zoveel verbinding heeft met het dorp Alphen. Oude rivierkaarten tonen hoe de mensen al eeuwen geleden de loop en de diepte van het water probeerden vast te leggen, zodat de scheepvaart met bakens en tonnen in goede banen kon worden geleid. Veel fotomateriaal en informatie is er te vinden over de kanalisatie, waarbij 'de Maas recht, en de ruggen krom' werden. Van deze Maaswerken worden unieke filmbeelden uit de dertiger jaren vertoond.

Recreatie
Veerponten hebben door de eeuwen heen de verbinding verzorgd tussen Brabant en Gelderland. In Alphen waren er vorige eeuw zelfs wel vijf. De loswallen werden vroeger gebruikt voor de scheepvaart en als laad- en losplaats. In de tentoonstelling is bovendien mooi te zien hoe de recreatie, met botenverhuur en campings, langzaam maar zeker haar plaats kreeg aan de Maaskant.

Ontzanding
Ontzanding was al aan de orde in de jaren vijftig, en ook het huidige ontzandingsproject 'Over de Maas', met unieke archeologische vondsten, en de Hemelrijkse Waard (bij Lithoijen) worden ruim belicht. Daarvoor is ook de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten met een stand aanwezig.
Andere thema's zijn onder meer oorlog, dijkverzwaring, hoog water, stuw en steenfabrieken, zodat er voor ieder wel iets van zijn gading te vinden is.
De tentoonstelling vindt plaats in de Edohof, Schoolstraat 7 in Alphen, en duurt van 10.30 tot 16.00 uur. Ook het documentatiecentrum is geopend, waar men kan zien wat de werkgroep in haar archief bewaart. Donateurs en kinderen hebben gratis toegang, anderen betalen 2 euro entree. Meer informatie: www.alphenaandemaas.com.

Door Ben van Dijk