Logo demaasenwaler.nl
Foto: Johan Reijers

Maas en Waalse jongeren stelen show tijdens Techniekwedstijd Rivierenland

GELDERMALSEN - Vijf Maas en Waalse basisscholen zijn afgelopen vrijdag in de prijzen gevallen bij de Techniekwedstrijd Rivierengebied. Hun werkstukken, met als thema 'Op de kermis', werden door zowel de vak- als jeugdjury zeer goed beoordeeld. Er namen dertig scholen uit de Betuwe en het Land van Maas en Waal deel aan de wedstrijd.

De Techniekwedstrijd Rivierengebied is een initiatief om leerlingen uit de hoogste groepen van basisscholen voor techniek te interesseren. De Maas en Waalse scholen werden daarin ondersteund door Tech-Lokaal Maas en Waal. Het Tech-Lokaal werkte het afgelopen jaar intensief samen met de SPOM scholen De Appelhof, De Wijzer en 't Geerke, die alledrie het onderwijsprogramma IPC (International Primary Curriculum) hanteren. Het KWTG (Kenniscentrum voor Wetenschap en Techniek Gelderland) stelde hiervoor subsidie beschikbaar.

Op de Kermis
IPC is een thematisch onderwijsprogramma voor de groepen 1 tot en met 8 van het basisonderwijs dat leerlingen stimuleert om beter te leren. Kinderen worden actief betrokken bij hun eigen leerproces, en doelgericht en ontdekkend leren staat bij ieder project centraal. Er worden regelmatig nieuwe, actuele, thema's gemaakt. Een daarvan is: 'Op de Kermis'. Naar aanleiding daarvan gaf docent Joram Janssen van De Appelhof de organisatie van de Techniekwedstrijd de tip om dít thema te kiezen. Dit maakte het voor de scholen mogelijk om tijdens de IPC-lessen aan de opdrachten voor de wedstrijd te werken. Vervolgens werd het Tech-Lokaal betrokken bij de voorbereidingen op de jaarlijkse wedstrijd.

Twee groepen 7 van De Wijzer en 't Geerke gingen aan de slag om een kermisattractie van hout te maken. Dankzij de ruime kennis die het Tech-Lokaal heeft van 3D ontwerpen konden tevens enkele leerlingen startten met het ontwerpen van digitale kermisattracties.

Tijdens de afsluitende manifestatie van de Techniekwedstrijd Rivierengebied, in Geldermalsen, waren alle kermisattracties van de deelnemende scholen te zien. De digitale attracties waren, middels de 3D bril HTC-VIVE, in een virtuele omgeving te beleven. De beste werkstukken werden beloond. Daarbij vielen vijf SPOM basisscholen in de prijzen. De Leeuwenkuil uit Beneden-Leeuwen kreeg de vijfde prijs van de vakjury, de Sint Victorschool uit Afferden won de Thema prijs, De Appelhof uit Druten werd door de Jeugdjury als winnaar uitgeroepen, en OBS de Wijzer uit Beneden-Leeuwen en 't Geerke uit Puiflijk wonnen de Innovatieprijs met de baanbrekende digitale kermis. Het Tech-Lokaal is er trots op dat de combinatie van KWTG, IPC en de Techniekwedstijd zo'n mooi resultaat heeft opgeleverd. Het is bovendien mooie promotie voor de scholen, het Tech-Lokaal én Maas en Waal.

Het Tech-Lokaal Maas en Waal is zich momenteel aan het verdiepen in 360 graden foto's en Drone technologie. Zeer geïnspireerd door Klaas Doting van Dutch-Droneflights (bedankt voor de opnames en de mooie foto's die zijn gemaakt tijdens de techniekwedstrijd!), wil het Tech-Lokaal in het najaar zelf Drones gaan printen en bouwen. Interesse? Stuur een mail naar techlokaal@gmail.com of kijk op www.tech-lokaal.nl.

Door Robert Henzen

Meer berichten