Logo demaasenwaler.nl
Foto: John van Gelder

Horssense kermis in andere handen

HORSSEN - Meer dan veertig jaar waren Hans en Marietje Coppes, samen met hun kinderen, de drijvende krachten achter de Horssense kermis. Een van de enige overgebleven traditionele kermissen in de streek, waar jaarlijks duizenden (oud-)Maas en Walers elkaar ontmoeten. Horssenaren Wout Cobussen en Jos van den Broek zetten die decennialange traditie nu voort.

Vanuit alle hoeken van het Land van Maas en Waal weten kermisgangers hun weg te vinden naar de tent van de familie van 'Hansje' Coppes. Menig relatie ontstond tijdens het alom bekende matinee in het achterhuis, en nog ieder jaar worden oude herinneringen opgehaald en nieuwe gemaakt.

Toen de familie van wijlen Hans Coppes besloot te stoppen met de organisatie van de jaarlijkse kermis werd Horssenaar Wout Cobussen gevraagd om het stokje over te nemen. Bijzonder, omdat hij zijn horecacarrière jaren geleden in het Horssense café begon. Dorpsbewoner Jos van den Broek, die onder meer actief is voor de voetbalclub en carnavalsvereniging De Streupers, wilde de kermis eveneens voor het dorp behouden. De twee besloten daarom de handen ineen te slaan.

'Ons belangrijkste doel is om de vertrouwde kwaliteit te waarborgen', vertelt Cobussen. 'Hans en Marietje staken hart en ziel in 'hun' kermis, en dat zag je overal in terug. Tot de plantjes in de tent aan toe', grapt hij. 'Dat gaf de tent een ietwat oubollig karakter, maar het had ook z'n charme.'

Zoals altijd kunnen bezoekers ook dit jaar rekenen op vier dagen live muziek tijdens de kermis, die plaatsvindt van 23 tot en met 26 september. 'Dit jaar is er echter wat meer variatie in bands en draait voor het eerst een dj in de pauzes', aldus Cobussen. Op zaterdag verzorgen dj's Bart en Daan het pauzeprogramma van coverband Millstreet. Daarnaast komt op zaterdag 'Q-music Het Foute Uur' naar Horssen.

Meer berichten