Logo demaasenwaler.nl
Harry van Deelen verzorgt een gastcollege op het Pax Christi College.
Harry van Deelen verzorgt een gastcollege op het Pax Christi College. (Foto: Aafke Labout)

Samenwerking Pax en de KBO

DRUTEN - Jongeren die ouderen ondersteunen bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden. Dat is wat het Pax Christi College en KBO Gelderland met hun samenwerking willen bewerkstelligen. De onderwijsinstelling en seniorenorganisatie sloegen vorig jaar al de handen ineen om de driedelige iPad cursus Senior Digi Hulp vorm te geven. Dit jaar is het project KBO Veilig Thuis aan het programma toegevoegd.

VMBO leerlingen uit de klassen 3 en 4 verdiepen zich, vanuit hun studierichting Zorg en Welzijn, onder meer in ouderenzorg. De eindopdracht van deze module omvat het ondersteunen van senioren bij het gebruik van iPad en tablet, en het geven van woningadvies aan ouderen, zodat zij langer veilig thuis kunnen wonen. Tijdens een gastcollege, vorige week, gaf Harry van Deelen (initiatiefnemer van het Senior Digi Vangnet) tekst en uitleg over de twee projecten. Wethouder Zorg en Welzijn Sjef van Elk was aanwezig om de inzet van leerlingen te loven en te stimuleren.

Woningcheck
Van Deelen informeerde de leerlingen onder meer over de Woningcheck Veilig Thuis en wees hen op de gevaren waar senioren thuis mee te maken krijgen. 'Mede doordat ouderen geacht worden langer zelfstandig te wonen, is weerbaarheid en bewustwording van de eigen veiligheid thuis steeds belangrijker', aldus Harry van Deelen, voorlichter KBO Gelderland. 'De leerlingen worden vanuit dit project gestimuleerd de woningen van ouderen met andere ogen te bekijken.'

Docent Sylvia Jansen is enthousiast over de samenwerking: 'Het helpt de leerlingen niet alleen om zich te oriënteren op dit vakgebied, het geeft ze ook nog eens een flinke dosis zelfvertrouwen. Het feit dat zíj de kennis bezitten, en die kunnen overdragen, zorgt voor een succeservaring. Maar, er gebeurt veel meer dan een iPad uitleg geven of een woningcheck doen alleen. Leerlingen maken ook op sociaal vlak een groei door. Dat is mooi om te zien.'

Ook leerlingen Meike en Roos zijn te spreken over de manier waarop zij zich, voor de doelgroep ouderen, gaan inzetten. Beiden kozen ervoor om senioren te helpen hun digitale vaardigheden te vergroten. 'Het is leuk om deze mensen iets bij te brengen en te zien dat ze daar blij van worden. Digitaal vaardig zijn helpt deze doelgroep uit het isolement te halen. De ouderen blijven bovendien bij de tijd', aldus Roos. Meike geeft aan dat de leerlingen er wel op moeten letten dat ze de dingen in begrijpelijke taal uitleggen. 'We hebben het met hen niet over 'swipen', maar over vegen, bijvoorbeeld. Daarnaast is het belangrijk om ouderen te vertellen dat ze te allen tijde rustig moeten blijven als iets niet lukt of wanneer de tablet vastloopt. Het helpt écht niet als je dan overal op gaat klikken', lacht ze. In december zullen de VMBO-leerlingen het geleerde in praktijk brengen, tijdens drie sessies iPad uitleg in d'n Bogerd in Druten, en middels het geven van woningadvies bij senioren. Voor meer informatie over de digitale ondersteuning van ouderen, zie seniordigiclub.nl. Meer informatie over de Digi Hulp sessies via tel. (0487) 74 50 03.

Meer berichten