Prins Rob en zijn funkenmarieke onthullen samen met Henrita het beeld.
Prins Rob en zijn funkenmarieke onthullen samen met Henrita het beeld. Foto: Markeon

Pastoor Jans terug van weggeweest

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Het beeld van pastoor Jans is niet meer uit Beneden-Leeuwen weg te denken. Hiermee worden deze en volgende generaties in Lauwe blijvend herinnerd aan de prominente rol die deze pastoor vervulde in het dorp, halverwege de vorige eeuw. Hij stond aan de wieg van een bloeiend verenigingsleven en speelde een belangrijke rol bij de oprichting van een aantal verenigingen, zoals Ponyclub De Vier Heemskinderen en carnavalsvereniging De Braoiers. Zijn beeltenis is sinds vorige week inmiddels op drie plaatsen te zien in Beneden-Leeuwen.

Frank Tengnagel, voorzitter van De Braoiers, vertelt over de historie van het beeld: 'Het beeld is in 1977 ontworpen en kreeg bij de viering van het 22-jarig bestaan van cv De Braoiers een plekje op een sokkel aan de rand van het Dorpsplein in de Sportlaan. Er werd een perkamenten rol in de sokkel gemetseld met daarop de namen van 600 inwoners. Deze inwoners zouden bij een latere gelegenheid worden uitgenodigd voor de viering van een volgend jubileum. En zo geschiedde in 1999. Het beeld van pastoor Jans verhuisde van het Dorpsplein naar de pastorietuin, de perkamenten rol kwam tevoorschijn en de inwoners die destijds daarop waren vermeld ontvingen een uitnodiging voor het 44-jarig jubileumfeest van cv De Braoiers.'

Teleurstelling
Een replica van het beeld werd in datzelfde jaar geschonken aan residentie De Twee Linden, en in ontvangst genomen door Gert en Henrita van de Wert. Het beeld nam vele jaren een prominente plaats in in het café, en had ook een emotionele betekenis, omdat Gert inmiddels op veel te vroege leeftijd was overleden. Toen een jaar geleden mfa De Rosmolen werd geopend, besloot cv De Braoiers het beeld van pastoor Jans mee te nemen naar de vernieuwde residentie. Maar dat betekende tevens dat er in het Grand Café van horeca De Twee Linden een lege plek zou ontstaan. Toen Henrita van Rijn op de hoogte werd gesteld van de verhuizing van het markante beeld, was ze erg teleurgesteld. Dat het de familie aan het hart ging dat het beeld van pastoor Jans uit het café verdween, was door de Braoiers onderschat en voorzitter Frank Tengnagel beloofde naar een oplossing te zoeken.

Belofte
Het moet De Braoiers worden nagegeven dat ze zich voor een dergelijke belofte inzetten. De zoektocht naar iemand die een nieuwe replica zou kunnen maken voor De Twee Linden nam enige tijd in beslag, maar eindigde wonderwel binnen de eigen geledingen. Senator Wieb van Zuijlen durfde het aan om pastoor Jans opnieuw te klonen, en het eindresultaat is een voortreffelijke kopie. Op vrijdag 11 november, bij de officiële opening van het carnavalsseizoen, kwam de complete carnavalsvereniging bijeen, om zich naar De Twee Linden te begeven. In hun midden droegen zij een grote baar mee, met daarop het nieuwe loodzware vertrouwde beeld van pastoor Jans. Om 21.11 uur was de officiële overdracht en werd door Henrita en Prins Rob d'n Urste het prachtige beeld van de verhullende Braoiersvlag ontdaan. Een schitterend moment, waarmee oude vriendschappen opnieuw zijn beklonken en alle partijen met elkaar lieten zien dat men in Lauwe niet tegenover, maar naast elkaar staat. Zo vieren wij carnaval in ons dorp: Met elkaar en naast elkaar. Voor de nieuwe kunstenaar van het dorp, Wieb, was er nog een extra cadeau uit handen van Henrita en Jan. Het beeld van Pastoor Jans en het kleine menneke werd door vier sterke mannen op zijn vertrouwde plekje geplaatst. Mooier dan op deze wijze kan een carnavalsseizoen niet beginnen.