Soldaten met weeskinderen.
Soldaten met weeskinderen. Foto: Van 't Lindenhout Museum

Expositie over werk beroemde Beuningenaar

Algemeen

NIJMEGEN - Vanaf 22 oktober is de nieuwe expositie 'De oorlog door kinderogen Westerbork – Neerbosch' te zien in de kelder van het Van 't Lindenhoutmuseum. Bezoekers zetten een stap terug in de tijd in de wezenbarak van Westerbork en in de Weesinrichting Neerbosch. Ze ontmoeten de kinderen, die ieder hun eigen verhaal vertellen over de spannende oorlogstijd.

De expositie laat twee uitersten zien. In Kamp Westerbork op de Drentse hei zitten Joodse wezen opgesloten met een onzekere, zwarte toekomst. In het al bevrijde Nijmegen kijken de vijfhonderd kinderen van Neerbosch verwonderd naar de honderden Engelse bevrijders op hun terrein met al hun wapentuig, sigaretten en chocolade. Wat beleven deze kinderen, wat gaat er in hen om? Zelfs in deze extreme situatie wordt gespeeld, gezongen en gaan kinderen naar school. Gewone dingen in een ongewone tijd.

In 1863 start de Beuningse bijbelverkoper Johannes van 't Lindenhout met de opvang van weeskinderen in Nijmegen. In 1867 bouwt hij aan de rand van de stad in Neerbosch geleidelijk aan een grote inrichting voor de opvang van weeskinderen, voogdijkinderen en kinderen in de knel. 'Kinderdorp Neerbosch' groeit uit tot een zelfvoorzienend dorp voor weesjongens en -meisjes afkomstig uit het hele land, vooral uit protestant-christelijke kring. Rond 1890 wonen er maar liefst 1100 kinderen, die er naar school gaan en een ambacht leren. Je kunt het dorp nu nog bezoeken.

De expositie is op iedere eerste zondag van de maand te bezoeken van 12.00 tot 16.00 uur en op woensdagen van 10.00 tot 16.00 uur. Groepen zijn op afspraak eveneens van harte welkom. Kijk voor meer informatie op: www.vantlindenhoutmuseum.nl.