Afbeelding
Foto: Ruben Schiks

Hoorzitting wateroverlast Alphen productief

Algemeen

ALPHEN - Afgelopen maandag 10 oktober. Terwijl het waterniveau in de Maas en de Waal ongekend laag is, vergadert in dorpshuis De Hucht in Alphen een groep bewoners over de pittige wateroverlast die het dorp al jarenlang teistert bij hevige en langdurige regen. Samen met Danny Witte van het Waterschap Rivierenland en Suzanne Venhorst namens de gemeente West Maas en Waal worden knelpunten en oplossingen besproken.

De bewoners verdelen zich over twee flinke tafels, met op elk een grote plattegrond van dorp en bijbehorend rioolstelsel, waarop met rode viltstift de knelpunten worden aangestreept, en in het groen mogelijke oplossingen. Alle deelnemers doen om de beurt hun zegje, veel wordt bediscussieerd en genoteerd. De klachten variëren van water onder het huis, volgelopen huizen, kelders, verrotte vloeren, permanent drassige tuinen… 'We zijn hier echt aan het verdrinken, zo langzamerhand', zegt een van de bewoners. Als oorzaak voor de ontoereikende waterafvoer worden genoemd: gedempte sloten, teveel verhard oppervlak (50% van Alphen), de ondoordringbare laag 'blauwe klei', te kleine duikers, smalle stuwen, baggerprut, slechts één hoofdafvoer vanuit Alphen de polder in, een gemengd rioolstelsel (regenwater en vuil water), klimaatverandering en natuurlijk is er het kwelwater.

Oplossingen, aangereikt door zowel bewoners als het waterschap/de gemeente: afvoer richting polder uitbreiden met een of twee extra stromen, gedempte sloten weer in hun oorspronkelijke staat herstellen, riolering aanpassen, tijdelijke wateropslag en nog veel meer suggesties. Bewoners kunnen nu al een bijdrage leveren door het afkoppelen van regenpijpen op de riolering; en aarde in plaats van tegels in je tuin helpt ook. Veel kan worden aangepakt, maar niet alles, waarschuwt Witte, extreme weersomstandigheden daargelaten zullen er keuzes gemaakt moeten worden: de hoeveelheid financiering, de maatschappelijke verantwoording daarvan et cetera. Hoe nu verder. Waterschap en gemeente gaan aan de slag met analyses, begrotingen, een uitvoeringsplan en vervolgens wordt er op hoofdlijnen teruggekoppeld naar de bewoners. Dat neemt de nodige tijd in beslag, zoals Witte het met een knipoog verwoordt: u bent nog lang niet van ons af.

Door Addy de Meij