Harry van Deelen ondersteunt senioren tijdens de tweewekelijkse Digi Inloop in de Hof.
Harry van Deelen ondersteunt senioren tijdens de tweewekelijkse Digi Inloop in de Hof. Foto: John van Gelder

Senior digi vangnet: realisatie van een ideaal

Algemeen

DRUTEN - Veel tijd, een fikse portie (senioren) energie, een berg idealisme en bereid zijn om vaak tegen de wind in te fietsen. Dat zijn belangrijke steekwoorden als je het hebt over Harry van Deelen (69). Zijn droom was en is de realisatie van een Senior Digi Vangnet. Die droom wordt op 25 september helemaal verwezenlijkt als de Senior Digi Website de lucht in gaat.

Landelijk kan dan elke senior digitale hulp krijgen of dit een ander bieden. Harry's lijfspreuk 'Kennis bezitten is macht, kennis delen is kracht' is dan een feit. Vanaf 2013 is Van Deelen al bezig met de realisatie van het Senior Digi Vangnet. Hij wist toen al door zijn vrijwilligerswerk bij de Unie KBO dat de overheid in 2017 nagenoeg geheel digitaal gaat, en dat van de ruim 3,1 miljoen senioren in Nederland er 1,2 miljoen niet digitaal-vaardig zijn. Daarin verandering brengen werd zijn passie. Want doorvertaald naar zijn woonplaats Druten waren van de 3.100 senioren er een dikke 1.200 digitaal 'niet zo handig', om het maar vriendelijk te zeggen.

Senior Digi Club
De Senior Digi Club werd een feit. Een senior die digitaal nog niet vaardig is, mag drie keer op les in d'n Bogerd. Dit kost in totaal nog geen tientje voor de les, een kopje koffie en een prachtig werkboek.
Dat kan natuurlijk niet voor dat geld, maar dankzij financiële steun van de gemeente en belangrijke sponsoren werden tot nu toe al 160 senioren digitaal bijgespijkerd.
Je kunt ook met je iPad naar de tweewekelijkse Digi-Inloop in de Hof in Druten. Daar staan altijd zo'n zes senioren klaar om je te helpen. Of je vraagt om Digi Thuishulp, je krijgt dan een scholier aan huis die samen met jou je digitale problemen oplost.
Van Deelen stopte in de realisatie van zijn droom veel tijd. Bart van Kraaij werd zijn 'hulp-rots' in de branding. Bart: 'Ik probeer Harry zo nu en dan wat af te remmen. Het is zowat een fulltime-job geworden. Hij werkt bij nacht en ontij.' Van Deelen lachend: 'Ik heb mijn partner beloofd dat ik volgend jaar na 50 jaar vrijwilligerswerk met alles stop', om er terloops aan toe te voegen: 'Maar niet met het Senior Digi Vangnet...'

Door Piet Zeeuwen