Gastles van han Blok
Gastles van han Blok

Van Stoomlocomotief tot Tesla

Algemeen

WAMEL - De combinatieklas van groep 7 en 8 op basisschool De Laak in Wamel kreeg de afgelopen weken twee gastlessen van Han Blok over de overgang van oude naar nieuwe technologie.

De les ging van start met een boogiewoogie-muziekje, gespeeld op een oude pathefoon, terwijl Han op een oude schrijfmachine zat te tikken naast een grote telefoon van zwart bakeliet met draaischijf. Met een hele serie plaatjes liet Han vervolgens zien hoe de technologie in minder dan honderd jaar met sprongen is vooruitgegaan.

Han vertelt de leerlingen dat die ontwikkeling, in combinatie met de toenemende welvaart en de bevolkingsgroei, ook een keerzijde heeft. Door het enorm toegenomen gebruik van steenkool, aardolie en aardgas is de gemiddelde temperatuur op aarde al met één graad gestegen.
In de tweede les ging Han verder in op de opwarming. Hij liet zien hoe we het gebruik van fossiele brandstoffen kunnen terugdringen met nieuwe duurzame technologie om de opwarming een halt toe te roepen. Hij zei tegen de leerlingen: "Vóórdat jullie 50 jaar oud zijn zal de hele omschakeling naar duurzame energie moeten zijn voltooid. Dat moet en dat kan. Jullie gaan daarom een heel bijzondere omwenteling tegemoet." Han liet zien welke technieken er allemaal beschikbaar en in ontwikkeling zijn op dit moment. Han sloot de les af met een warm pleidooi voor zonnepanelen op basisschool De Laak, dat gerealiseerd moet worden.