Foto: John van Gelder
Foto: John van Gelder

Drutense tachtiger is ware 'Digiheld'

Algemeen

DRUTEN - Senioren uit de gemeente Druten kunnen met hun vragen over tabletgebruik terecht bij de Senior Digi Inloop. Een handjevol senioren zit gebroederlijk bijeen in het grand café van zorgcentrum de Kasteelhof. De ogen gericht op de iPad, en soms een vragende blik richting buurman of buurvrouw, dan wel een ervaren tabletgebruiker. Tijdens de Senior Digi Inloop worden belangstellenden kosteloos geholpen bij het gebruik van de iPad. De middagen zijn bedoeld voor 65-plussers uit alle kerkdorpen van de gemeente Druten. Een van de vaste bezoekers van de Digi Inloop is Dory Janssen.

Met haar 86 jaar mag ze gerust een 'Digiheld' genoemd worden. Hoewel ze in haar leven geen computer ervaring heeft opgedaan, kan ze met de tablet prima uit de voeten. 'Een voorbeeld voor leeftijdsgenoten', meent Harry van Deelen, die in samenwerking met Bart van Kraaij van Maas en Waal Academie, in maart 2014, een eerste tablettraining voor senioren op poten zette. In april 2015 volgde de Senior Digi Inloop en in maart van dit jaar kwam er de driedelige sessie Senior Digi Hulp bij. Ook hier was Dory Janssen van de partij. 'Beeldbellen, mailen, internetbankieren, ik weet er inmiddels alles van. Niet dat ik het ook daadwerkelijk allemaal gebruik hoor, ik ben nu eenmaal van de papieren, maar het voelt goed om het onder de knie te hebben. Het is wel de toekomst hé', zegt ze met een veelbetekenende blik.

Toekomst
Die 'toekomst' is de reden dat ze de iPad gebruikt én andere senioren het gebruik van de tablet aanraadt: 'Je kunt er zo veel mee. Van het nieuws volgen, bankieren en beeldbellen met zorgverleners, tot contact onderhouden met (klein)kinderen, het kijken van opera's en het doen van spelletjes. Mensen weten niet wat ze missen.' Toen ze een paar jaar terug in het ziekenhuis lag, raadde haar zus haar aan een iPad aan te schaffen. 'Daar begin ik toch niet meer aan', was de eerste reactie. Maar toch liet ze zich overhalen. 'Met hulp van mede-patiënten en de verpleging zette ik mijn eerste stappen op het digitale pad. Daarna bood de Senior Digi Inloop uitkomst. Wat ik daar geleerd heb? Zoeken op internet bijvoorbeeld, mailen, digitale kaarten versturen, online opera's bekijken, noem maar op. Daarnaast is de inloop een prima gelegenheid om onderling tips uit te wisselen, voor leuke apps en spelletjes. Bovendien heeft het me nieuwe medespelers bij Wordfeud opgeleverd', lacht ze.

Senior Digi Hulp
In maart nam ze deel aan de driedelige sessie Senior Digi Hulp. Een aanrader voor alle senioren, meent ze. In de gemoedelijke bijeenkomsten krijgen deelnemers uitleg in seniorentaal over het gebruik van de iPad, het internet en multimedia. Het project wordt gegeven in samenwerking met het Pax Christi College en Studentenklusjes, waarbij leerlingen met affiniteit voor senioren ondersteuning bieden bij de sessies. 'Bij voldoende aanmeldingen start er op de donderdag een nieuwe hulpsessie', benadrukt Harry van Deelen. Dankzij de gemeente Druten, stichting Meer Voormekaar en Rabobank zijn de kosten voor het bijwonen van de drie sessies beperkt tot 3 euro per keer, inclusief koffie of thee. Tevens ontvangen deelnemers gratis een werkboek met tips en uitleg.

Aanmelden
Meer informatie en aanmelden voor de sessies Senior Digi Hulp bij stichting Meer Voormekaar, via tel. 0487-20 00 10 (op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur). Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding. De Senior Digi Inloop is elke dinsdagmiddag in de even weken van het jaar in het grand café van zorgcentrum de Kasteelhof in Druten. Tussen 14.00 en 15.00 uur kan men vrijblijvend binnenlopen.