Foto: Marcel Engels
Foto: Marcel Engels

Fotograaf Marcel Helder uit Druten ontdekt model

Algemeen

DRUTEN – Wat begon als poseren voor een foto voor een actie van de gemeente Druten, groeide uit tot een modellencontract bij Elite Model Management Amsterdam. Fotograaf Marcel Helder uit Druten zette zijn, toen nog dertienjarige, achternichtje Iris Engels uit Mook op de foto, en deze beauty met brains werd ontdekt.

Door Maartje Radsma

In 2014 kwam de catwalk van castingbureau Elite Model Look naar Druten. De gemeente Druten bedacht een actie waarmee bezoekers een fotoshoot konden winnen bij lokale fotografen. Om de actie te promoten werden ansichtkaarten gemaakt, met daarop foto's van lokale fotografen. Marcel benaderde Iris met de vraag of zij niet wilde poseren voor deze actie. De Drutenaar fotografeert sinds 2008. 'Toen mijn moeder overleed was dat de eye-opener dat ik moest doen wat ik leuk vond.' Helder volgde een opleiding aan de Fotovakschool en startte zijn bedrijfje Marcel Helder Fotografie. De allround fotograaf maakt foto's van trouwerijen, mensen, natuur en meer. 'Ik heb natuurlijk veel mensen voor mijn camera gehad die leuk op de foto staan, maar bij Iris is dat anders. Zij heeft iets unieks en een mooie neutrale blik, echt een natuurtalent.' Bij de tramremise in Druten zijn de twee over het hek geklommen om foto's te maken. 'Het was een druilerige dag, maar toen ik de foto maakte, brak de zon door. Dat gaf prachtige plaatjes.'

Jong
De jury van Elite Model Look zag de foto van Iris op de ansichtkaart, en vroeg haar de dag van de casting direct naar Druten te komen. 'Ik was te jong om mee te doen aan de wedstrijd in Druten, maar er zijn wel contactgegevens uitgewisseld', vertelt de 1,78 meter lange schone. Iris bracht een bezoek aan het hoofdkantoor in Amsterdam en op haar veertiende kreeg ze een contract. 'Het grappige is dat ik op straat vaker wordt benaderd door modellenbureaus.'

Beauty and the brains
In het dagelijks leven zit Iris op school. Ze zit in het derde jaar van het vwo. In de weekenden en op vrije dagen heeft ze shoots. 'Dit zijn nog geen betaalde opdrachten, ze zijn voor mijn portfolio.' Elite Development begeleidt Iris in het modellenwerk. Zo zijn er gesprekken over hoe ze met positieve en negatieve reacties en drukte om moet gaan, maar ook met alle andere aspecten van het modellenwerk.

Kennismaken met culturen
'Ik had nooit gedacht dat ik model zou worden, ik heb daar ook nooit over nagedacht', vertelt Iris bescheiden. 'Ik wil nu eerst mijn school afmaken en daarna gaan reizen en modellenwerk doen. Ik hoop kennis te maken met nieuwe landen, en diverse culturen en mensen.' Marcel blijft natuurlijk foto's maken van zijn achternichtje, 'want ik ben er erg trots op dat door mijn foto Iris is ontdekt', sluit hij af.