Foto: John van Gelder
Foto: John van Gelder

de Maas & Waler dat ben ik

Algemeen

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                Yvonne Verschuren
Leeftijd:             55 jaar
Woonplaats:      Horssen

Door Addy de Meij

Yvonne Verschuren uit Horssen, wie kent haar niet? Honderden kinderen hebben bij haar op muziekles gezeten, en niet alleen de kinderen, ook ouderen weten haar te vinden. Een inventariserend rondje laat ogen stralen bij de herinnering aan de muzieklessen van Yvonne, die overigens zelf vooral nuchterheid en bescheidenheid laat zien.

Ze komt uit een muzikaal nest. Haar vader was, behalve directeur van de melkfabriek in Dreumel, dirigent van het kerkkoor, en stimuleerde zijn dochter om haar weg te vinden in de muziek. Ze kreeg eerst accordeonles, werd gefascineerd door de toetsen en ging vervolgens aan de slag op de Philicorda, het eerste elektrische orgel, hip in de seventies. Uiteindelijk studeerde ze af aan het conservatorium in Tilburg.

De Nieuwe Muziekschool
Yvonne kon vrijwel direct aan de slag als docent, en later ook als coördinator, bij Kunstencentrum De Stroming in Wijchen. Toen gemeente Druten in 1996 had besloten om te stoppen met subsidie aan De Stroming werd het tijd voor actie. De musici zaten niet bij de pakken neer en richtten De Nieuwe Muziekschool in Druten op. Deze stichting, met daarnaast een maatschap van verschillende docenten, bestaat nu alweer twintig jaar. Dit wordt uitgebreid gevierd met (gratis) workshops op zondag 29 mei in d'n Bogerd. Yvonne was een van de initiatiefnemers bij De Nieuwe Muziekschool en speelt nu nog steeds een grote rol bij de organisatie. Behalve het docentschap Keyboard doet ze er ook de PR voor. 'Ik verzorg de leerlingenadministratie, organiseer uitvoeringen, een soort manusje van alles. Ik voel me docent in hart en nieren, maar goed muziekonderwijs vraagt ook een goede organisatiestructuur en een pleitbezorger/kartrekker. Dat is mijn motivatie om dit te doen', aldus Yvonne.

Gaat haar hart uit naar het keyboard? Het stond zo ongeveer stil bij de klanken van het Hammondorgel. In de huiskamer staat een fantastisch exemplaar. In de ene hoek van de kamer het orgel, aan de andere kant de Lesley, het apparaat dat voor de karakteristieke echogalm zorgt. Veel treedt ze niet op, slechts af en toe staat ze op het podium met het Hammondorgel, solo of in een bandje.

Combinatiefunctionaris
Yvonne is ook actief als combinatiefunctionaris Cultuur voor de gemeenten West Maas en Waal en Druten. 'In deze functie organiseer ik het project Muziek = Klasse bij IKC De Kubus en ZMLK De Kom. Bij De Kubus is binnenkort het slotoptreden van dit project, met wel 80 kinderen, dat wordt een feestelijk gebeuren.'
Ons gesprek heeft plaats in de serre, met prachtig uitzicht op de twee tegenover elkaar gelegen kerken van Horssen, en de landelijke bebouwing daaromheen. We zitten aan de eettafel, die de vriend van Yvonne, Ton Kersten, heeft gemaakt van oude planken uit het ouderlijk huis. En zo staan er nog meer meubels van zijn hand. Yvonne en Ton genieten van het leven.

Als er niet wordt gewerkt, dan is er de motor: Yvonne gaat achterop, samen met de tent en de bagage, en rijden maar. Yvonne en Ton zijn al heel lang samen, bijna 40 jaar, verknocht aan elkaar. Ze zaten samen in de klas op het Pax Christi. Het nam een paar jaar, maar toen sloeg het vonkje toch echt over.
Sociale leven
'Ik woon heel graag hier in Horssen, de mentaliteit is gemoedelijk en ontspannen. Je kunt hier ook heerlijk wandelen. Ik ben niet zo actief in het lokale sociale leven. Het buurtfeest is belangrijk, maar daar blijft het bij, want ik heb een meer dan fulltime baan.'
Toch raakt haar werk veel aan het sociale leven in Maas en Waal, want muziek maken is vaak een sociale gebeurtenis. 'Samen muziek maken is een sociale bezigheid, ook goed voor je ontwikkeling. Ik zie kinderen echt genieten als er muziek gemaakt wordt. En al kun je maar twee noten spelen, in samenspel met de twee noten van de andere deelnemers heb je meteen resultaat.'