Afbeelding
Foto: Popi.nl

Legionella? Dit zijn de meest voorkomende klachten

Advertorial

Legionella is een bacterie die in water leeft en zich vooral vermenigvuldigt bij temperaturen tussen de 20 en 50 graden Celsius. Wanneer mensen besmet water in kleine druppeltjes inademen, bijvoorbeeld tijdens het douchen of via een vernevelaar, kunnen ze ziek worden. Deze ziekte staat bekend als legionellose of de veteranenziekte. De symptomen lijken vaak op die van een griep, waardoor het soms lastig is om de ziekte snel te herkennen. Besmetting vindt plaats in de longen en kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om te vragen wat legionella is? Zodat je de risico’s kunt vermijden en weet wat je moet doen als je denkt dat je besmet bent.

Oorzaak van legionella

De oorzaak van legionella ligt bij het inademen van de bacterie die in waterbronnen leeft. Vooral stilstaand water in leidingen, waar de temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius ligt, vormt een risico. In deze omstandigheden kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen. Oude gebouwen met lange leidingen waar het water niet regelmatig doorstroomt, zijn vaak risicovoller. Airconditioningsystemen, koeltorens, en sproei-installaties zoals die in supermarkten voor groente en fruit kunnen een bron van besmetting zijn. Bewustzijn over deze oorzaken helpt bij het voorkomen van besmetting.

Legionella behandelen

Zodra iemand besmet is met legionella, is snelle behandeling cruciaal. De behandeling bestaat voornamelijk uit het toedienen van antibiotica. Omdat de symptomen lijken op die van een griep, is het belangrijk om bij twijfel altijd een arts te raadplegen. Een vroege diagnose en behandeling kunnen de kans op ernstige complicaties verminderen. Naast medische behandeling is het ook essentieel om de bron van besmetting op te sporen en te saneren. Dit helpt verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Klachten door legionella

De meest voorkomende klachten bij een besmetting met legionella zijn koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. In ernstigere gevallen kan het leiden tot longontsteking. Omdat deze symptomen ook bij andere ziekten voorkomen, is het soms lastig om direct aan legionella te denken. Als je na het bezoeken van een plek waar de risico’s op legionella hoger zijn, deze symptomen ervaart, is het verstandig om contact op te nemen met een arts.

Voorkomen van legionella

Legionellapreventie is essentieel om besmetting te voorkomen. Dit houdt in dat waterleidingsystemen goed onderhouden moeten worden, vooral in gebouwen die langere tijd niet gebruikt zijn. Het regelmatig doorspoelen van de leidingen en het instellen van de watertemperatuur buiten de ideale groei range van de bacterie zijn effectieve methoden.