Leerlingen hielpen bij het sorteren van alle ingezamelde producten.
Leerlingen hielpen bij het sorteren van alle ingezamelde producten. Foto: Basisschool ’t Klòsterhûfke

Basisscholen in actie voor Voedselbank Druten

Mens

AFFERDEN/DEEST - Op de St. Victorschool in Afferden en ’t Klòsterhûfke in Deest liep de afgelopen weken een IPC-project over voeding. Er werd hiervoor samengewerkt met Voedselbank Druten. 

De leerlingen kregen een gastles over de Voedselbank, wat de instelling doet en waarom mensen daar gebruik van maken. Ook brachten de klassen een bezoek aan de Voedselbankwinkel in Puiflijk. Middels een sponsorloop, die eind november plaatsvond, werden droge kruidenierswaren ingezameld.

De afsluiting van het project was afgelopen week, waarbij de leerlingen de ingezamelde producten mee naar school namen, en dit gezamenlijk verdeelden over verschillende pakketten. De dozen zijn door de leerlingen versierd, en zien eruit als een heus kerstpakket.

Renske Blok van Voedselbank gemeente Druten geeft aan ontzettend blij te zijn met de actie van de scholen. ‘Het is een mooie manier om leerlingen kennis te laten maken met de Voedselbank. Er wordt een stukje bewustwording gecreëerd, en het levert ook wat naamsbekendheid op. Lang niet iedereen die er recht op heeft doet een beroep op de Voedselbank. We hopen met deze acties die drempel te verlagen.’

Ook de twee basisscholen hebben de samenwerking als zeer positief ervaren. ‘Het leefde heel erg onder de leerlingen’, laat leerkracht Sandra Dessaur weten. ‘Bovendien heeft de actie ontzettend veel opgeleverd. Alleen al in Deest zijn 53 bananendozen vol houdbare producten ingezameld.’

De leerlingen kregen ook de opdracht om een recept te maken met ‘droge kruidenierswaren’, aangevuld met slechts enkele verse producten, waarbij ze goed op de prijs moesten letten. Deze recepten zijn verwerkt in een receptenboekje dat iedere klant ontvangt. Alle huishoudens die naar de Voedselbank komen profiteren van deze geweldige giften. 

Klik hier voor meer informatie over Voedselbank gemeente Druten.