Hein van Kastel
Hein van Kastel Foto: Eigen foto

Een kijkje in de platenkast van Hein van Kastel

Mens Platenkast

‘Ge het ut echt nodig’

Aan tafel bij Hein met uitzicht op de enige (letterlijk) echte platenkast in deze serie. Tijdens het gesprek worden zijn verhalen veelvuldig aangevuld met muziek uit deze prachtige ruimte.

Geboren in 1969 komt hij op hele jeugdige leeftijd in Beneden-Leeuwen terecht. Na zijn lagere schooltijd op de fiets naar de LTS om daarna timmerman te worden. In latere jaren wordt hij omgeschoold tot buschauffeur. De rockdrummer laat zijn chauffeurspak zien en vertelt erbij dat hij tijdens het rijden zijn lange manen samenbundelt in een elastiekje. 

Toppop

Muziek bepaalt zijn leven. Op zijn vijfde zat hij al ademloos te kijken naar Toppop, waar zijn eerste favoriete bands Slade, Sweet en Mud te zien waren. Als hij tien jaar oud is, krijgt hij zijn eerste echte drumstel. De potten en pannen konden aan de kant en vanaf dat moment zijn de drumsticks nooit meer uit zijn handen geweest. 

Inspiratie

Hij heeft een stapel platen klaarliggen die zijn verdere leven heeft bepaald. Status Quo, een band die hij wel veertig keer gezien heeft en waar hij met The Breeze in het voorprogramma heeft mogen spelen. Drummer John Coghlan speelde enkele jaren geleden op ‘t Zeeltje op zijn drumstel. Een prachtige belevenis. Daarna de groep Picture, die hij in de Rosmolen zag. 

Voor Hein was duidelijk dat hij vanaf dat moment ook een uitgebreid drumstel wilde bespelen. Diverse Britse rock-bands uit de jaren tachtig en de Duitse heavy metal-zangeres Doro. Een album van haar sleepte hem door twee donkere jaren heen, waarin hij lange tijd ziek was. Haar muziek gaf hem mede de kracht om zichzelf weer terug te vinden. Laatste album op de stapel is van de groep White Boy Wasted, waarin zijn zonen Ian en Sid actief zijn. De drie mannen, samen met zijn vrouw/hun moeder Sandra, kunnen nog ouderwets genieten van een avond samen muziek draaien.

Veul muziek 

Het gesprek over zijn veertigjarige carrière in de muziek duurde uren met ook prachtige verhalen over de groepen Bats en Seven Thirty, waarin hij nu actief is. Er is dan ook maar één conclusie. Brood, water, lucht en ‘veul muziek’, dat is het enige ‘da ge nodig het’. 

Door René den Biesen