Verslag transport Oekraïne
Verslag transport Oekraïne Foto: Maurits Klaver

Drutense stichting brengt hulpgoederen naar Oekraïne

Mens

DRUTEN/PUIFLIJK - Stichting Samen voor Oekraïne biedt sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne steun aan Oekraïense mensen die naar deze regio zijn gevlucht. De stichting zamelt daarnaast humanitaire goederen in voor de mensen die in Oekraïne zijn gebleven. Tweemaal per maand gaat er een transport met goederen richting Rivne (Oekraïne), om vanaf daar te worden verspreid over het land.

Begin april vertrok initiatiefnemer Maurits Klaver weer met een bus naar Oekraïne om de gedoneerde hulpgoederen naar Oekraïne te brengen. Er gingen onder meer tien generatoren, medicijnen en verbandmateriaal van verschillende huisartsen en verzorgingshuizen mee op transport.

Militair ziekenhuis
De ontvangst aan de Pools/Oekraïense grens ervaart Maurits als hartelijk. ‘Zodra men ziet waar je voor komt gaan de deuren wagenwijd open in Oekraïne’. Tijdens de zevendaagse reis zijn er humanitaire goederen afgeleverd bij een militair ziekenhuis in de buurt van Kiev. ‘Hier worden soldaten behandeld die uit het hele land gevochten hebben, maar dusdanig gewond zijn dat zei niet meer in staat zijn om op dit moment hun land te verdedigen.’ Maurits sprak hier onder meer met soldaten over de gruwelijkheden die hen overkomen is in de afgelopen maanden.

Boodschappenpakketten
De dag erna werd besteed aan het uitreiken van boodschappenpakketten aan gevluchte Oekraïense mensen uit Irpin, Marieopol, Zaporizja, Bachmoet en Cherson, die momenteel in de relatief veilige regio Rivne verblijven. ‘Ook hier hoorden we schrijnende verhalen; over verwoestingen, overleden familieleden en gesneuvelde soldaten.’

De terugweg verliep helaas niet zo eenvoudig als de heenreis, en aan de grens met Polen had het gezelschap de nodige oponthoud. ‘De zeer onvriendelijke benadering van de Poolse douanemedewerkers, hun spervuur aan vragen en talloze beledigingen naar ons, vormden een groot contrast met het contact met het Oekraïense leger en douane medewerkers’, aldus Maurits. Ondanks deze nare ervaring is hij niet van plan te stoppen met de transporten naar Oekraïne. ‘We hebben weliswaar minder spullen en financiële steun dan maanden terug, maar we blijven volhouden en gaan door.’

Inzamellocatie
Mensen die goederen willen brengen ten behoeve van Oekraïne kunnen elke zondag van 16.00 tot 20.00 uur terecht aan de Scharenburgsestraat 13 in Puiflijk. Een actueel overzicht van de benodigde hulpgoederen is te vinden op de website van de stichting. Daarnaast is financiële steun ook meer dan welkom. Dit om brandstof kosten te dekken en onderhoud aan de bus te bekostigen om ervoor te zorgen dat de transporten door kunnen gaan. Voor meer informatie, zie: www.samenvooroekraine.eu.

Verslag transport Oekraïne
Verslag transport Oekraïne