Afbeelding
Foto: Altijd Verbonden

Concert Altijd Verbonden

5 mrt., 18:39 Mens

BENEDEN-LEEUWEN/UTRECHT - Zondag 19 maart is het concert Altijd Verbonden in Utrecht. Het concert is een initiatief van de Maas en Waalse Daisy van Sommeren.

Altijd Verbonden betreft een muzikaal programma voor ouders van een overleden kind en zij die er graag voor hen willen zijn. Het burgerinitiatief wordt mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en donateurs uit Maas en Waal en omgeving Wijchen en Malden.

Je kind verliezen is het meest aangrijpende wat je als ouder kan overkomen, maar als anderen je niet begrijpen wordt het donkere gat nog donkerder. ‘Eenzaamheid en onzekerheid zijn bijkomende verliezen die voorkomen kunnen worden’, aldus organisator en ervaringsdeskundige Daisy van Sommeren. 

Doorgaan na verlies kind
Hoe pak je je leven weer op na het verlies van je kind? ‘Mensen om je heen weten het antwoord niet. Weten niet waar je doorheen gaat. Weten niet hoe het voor je is. Durven soms niet eens met je in gesprek te gaan, bang om iets verkeerds te zeggen’, aldus Van Sommeren die haar vierde zoon Tobias verloor tijdens haar zwangerschap.

In het muzikaal programma zitten bijdragen van lotgenoten zoals o.a. Anja Dalhuisen (bekend van de Voice) en Bienvenida Linscheer (initiatiefneemster Wet van L.E.F.) maar ook de Drutense zangeres Naomi Vischer tevens een verpleegkundige oncologie in het RadboudUMC. Ook worden ervaringen van andere ouders gedeeld en wordt er stil gestaan bij de overleden kinderen door ze letterlijk een podium te geven. De avond heeft als doel lotgenoten en hun omgeving handvaten te geven in het leven na verlies en de communicatie daarover.

Daisy van Sommeren verloor in maart 2020 (de eerste week van corona) haar vierde zoon Tobias tijdens haar zwangerschap. Het leven na het overlijden ervaarde ze als een donker gat. Ze voelde zich nog ellendiger door de onwetendheid. ‘Met de beste troostende bedoelingen, zeggen mensen vaak net het verkeerde of soms helemaal niks. Hierdoor ontstaat verwijdering tussen ouders en hun omgeving met eenzaamheid en onzekerheid als gevolg’. 

Van Sommeren wil door muziek het mogelijk maken samen een moment te creëren om stil te staan bij de veel te korte levens van de kinderen, emoties aan te gaan en ons daar ook niet voor te verontschuldigen. ‘We voelen letterlijk in plaats van dat we over dingen na gaan denken. Dit opent de weg naar verbinding. We zijn in staat zonder oordeel de situatie te zien, voelen en horen (luisteren) in plaats van de pijn te willen verzachten of op te lossen. We slaan zelfs makkelijker een arm om iemand heen’. Iets waar volgens Van Sommeren veel behoefte aan is, maar waar in het dagelijks leven te vaak een blokkade op zit. ‘Mensen willen graag de pijn verzachten of het probleem oplossen en weten vaak niet hoe ze tot steun kunnen zijn of zijn bang het verkeerde te doen’ . Daarom is het belangrijk hier aandacht voor te hebben en handvaten aan te bieden.

Over organisatie
Op dit moment is het een burgerinitiatief vanuit Daisy van Sommeren-van Bekkum zelf en werken de meeste mensen geheel vrijwillig aan dit evenement mee, maar zijn ze ook afhankelijk van sponsors en donaties. Ze willen vooral een programma vol liefde troost, hoop en inspiratie brengen en hebben ook een tasje vol liefde voor alle bezoekers met alleen maar liefdevolle cadeautjes. Ze hopen veel mensen te verwelkomen zondag 19 maart 2023 in Utrecht en echt een verschil te maken.

Het concert begint om 19.00 uur. Kaarten zijn beschikbaar via altijdverbonden.eventgoose.com en meer informatie vindt u op www.altijdverbonden.nl

Digitale krant