Overleg op de redactie van de Maas&Waler
Overleg op de redactie van de Maas&Waler Foto: Chantal Roest

Een kijkje achter de schermen bij de redactie van de Maas&Waler

28 feb., 17:04 Mens

DRUTEN - Op de plek waar menig Drutenaar ooit aan de bar heeft gestaan, is tegenwoordig uitgeverij de Maas&Waler gevestigd. Voordat het pand aan de Ambtshuisstraat in gebruik werd genomen als kantoor, was hier Café de Hommel van Thea van den Hurk en later De Biechtvader gevestigd. Maar ook in de jaren daarvoor deed het pand dienst als horecagelegenheid met een hotel- en pensionfunctie. Het komt dan ook regelmatig voor dat iemand bij binnenkomst, met enige weemoed, verzucht; ‘Tjee, hier heb ik wat avonden gesleten.’ 

Op tijden dat vroeger de stamgasten in alle rust aan hun ‘neutje’ zaten, is het nu een drukte van belang in een alom gezellige sfeer. Rammelende toetsenborden, ratelende printers, rinkelende telefoontjes, bezoekjes en overleg met de bladmanager en verkoopadviseurs en op de achtergrond muziek van de radio. Rustig is het vrijwel nooit, afgezien van de woensdag, wanneer de krant bij menigeen op de deurmat valt en er wordt door de redactie begonnen aan de krant voor volgende week. Die ochtend worden de kranten afgeleverd bij de diverse bezorgers. Een klein aantal kranten wordt afgegeven bij de redactie. Een deel wordt gearchiveerd en een deel wordt verzonden naar klanten buiten Maas en Waal. Het overige deel komt in de hal te liggen voor mensen die de krant onverhoopt niet hebben gekregen of in het buitengebied wonen.

Aan de slag
Vervolgens gaat de redactie aan de slag met het verwerken van alle mailtjes en verzoeken waar eerder nog geen tijd voor was. Er wordt alvast een globale indeling gemaakt voor de aankomende editie en er worden interviews en fotografen ingepland. Op donderdag en vrijdag wordt gestart met de invulling van de eerstvolgende krant.

Spitsuur
In het weekend komen er heel veel berichten en verzoeken per mail binnen. Deze worden op maandag zoveel mogelijk verwerkt. Daarna kunnen de pagina’s verder worden gevuld, waarbij de ene redacteur de pagina vult, de kopij redigeert en de andere deze pagina nakijkt. Op dinsdag is het spitsuur en worden de puntjes op de i gezet. Vaak is het een race tegen de klok om de krant op tijd bij de drukker te krijgen. Tussen de bedrijven door wordt de website gevuld, en worden de social media-kanalen bijgehouden.

Bezorging
Donderdag en vrijdag wordt de redactie regelmatig gebeld door lezers die geen krant hebben ontvangen. ‘Het is natuurlijk vervelend als de krant niet wordt bezorgd, het is wel fijn om te weten dat de krant wordt gemist en dat men de moeite neemt om dit te laten weten’, aldus een van de medewerkers. ‘We doen wekelijks ons best om een mooie krant te maken, en willen niets liever dan dat iedereen deze in de bus krijgt.’ De verspreiding van de krant, met een oplage van bijna 30.000 exemplaren, is uitbesteed aan All Inn Verspreidingen. Een bezorgklacht kan het beste via www.demaasenwaler.nl/bezorgklacht worden doorgegeven.

Complimentenwand
‘Naast tips, vragen en bezorgklachten, ontvangen we ook regelmatig complimenten over de inhoud van de krant. Die verzamelen we aan onze complimentenwand, die goedgevuld raakt.’

Vóór en dóór Maas&Walers
De Maas&Waler wordt gemaakt door een team van vaste medewerkers; bladmanagers, verkoopadviseurs, een financieel administratief medewerker, vormgevers en redacteuren. Daarnaast leveren wekelijks diverse correspondenten en fotografen hun bijdrage aan de krant. Bij de lancering van de Maas&Waler, nu tien jaar geleden, was het de insteek een krant te maken vóór en dóór Maas en Walers. En dat is het nog steeds.

Digitale krant