Foto ter illustratie van een activiteit van de seniorenvereniging in Dreumel.
Foto ter illustratie van een activiteit van de seniorenvereniging in Dreumel. Foto: Henk van Coolwijk

Nieuw project: Schuif samen aan!

Mens

BENEDEN-LEEUWEN - De gemeente West Maas en Waal ziet dat het een zware tijd is voor iedereen. Hoge inflatie, corona, hoge energiekosten. Ze wil met dat in het achterhoofd iets betekenen voor de inwoners uit haar dorpen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het project Schuif samen aan!.

De gemeente nodigde in november de beheerders van de dorpshuizen en MFA’s, samen met vrijwilligers, uit. Besproken werd het idee van een gezamenlijke maaltijd in de avond in de dorpshuizen en MFA’s. Een goede passende naam was snel gevonden: Schuif samen aan! Want samen eten is gezelliger dan alleen, dus nodig gerust ook je buurvrouw uit. 

Het gaat om een tijdelijk project. Het start in de tweede week van januari 2023 en duurt vier maanden. Zo gaan dorpsgenoten elkaar ontmoeten en elkaar ondersteunen in deze pittige tijd. Wethouder Rob Reuvers over het initiatief: We willen nu de inwoners een hart onder de riem steken. Inwoners zien het leven duurder worden. Ze zien de energiekosten stijgen en corona heeft ervoor gezorgd dat we elkaar minder hebben ontmoet. Ik zou het zeer waardevol vinden als we voor de komende periode tot en met april de inwoners kunnen ondersteunen. Dit door een avond te organiseren waar inwoners eens in de twee weken een warme maaltijd voor een zeer lage prijs kunnen eten’.

De gemeente zal zeer binnenkort met een voorstel naar de dorpshuizen en MFA’s komen. Zij streeft ernaar dat er per dorp in West Maas en Waal één locatie is waar de avonden plaatsvinden. Op dit moment zijn er in bijna alle dorpen open eettafels. Dit zijn momenten waar inwoners in de middag een maaltijd kunnen eten. De Schuif samen aan! avonden zijn hier aanvullend op.

De dorpshuizen en MFA’s hebben tot 5 december de mogelijkheid om op het voorstel te reageren. De gemeente hoopt dat het initiatief in elk dorp uitgerold kan worden en kan starten in januari.

Om de prijs voor deelname laag te houden draagt de gemeente bij aan de kosten van de tweewekelijkse bijeenkomsten van Schuif samen aan!. De maximale prijs voor een maaltijd is 2 euro per volwassene, en 1 euro per kind tot 12 jaar. Een van de onderdelen uit het voorstel is dat er gewerkt wordt met een voorinschrijving en een maximaal aantal plekken per avond. Dit is noodzakelijk gezien de voorbereidingen en capaciteit.