Jelle van Kessel
Jelle van Kessel Foto: Stephanie van Kessel

De Maas en Waalse Midas Dekkers

23 nov, 11:12 Mens

De passie voor flora en fauna van de broers Jelle en Siem 

WAMEL – Jelle (6) en Siem (4) van Kessel doe je geen plezier met een dagje pretpark. Sterker nog, de verveling slaat binnen het uur toe. Een dagje Ouwehands Dierenpark kan nog net. Daar hebben ze dan echter meer belangstelling voor dieren die ze onder stenen en afgewaaide takken vinden, dan voor apen of olifanten. De jongens hebben een topvakantie als ze deze doorbrengen in een natuurrijke omgeving en veel buiten kunnen zijn.

‘Waar ze zijn, lopen ze eigenlijk altijd met de neus naar de grond, op zoek naar dieren’, vertelt hun moeder Stephanie. ‘Ze hebben de liefde voor dieren niet van een vreemde, want Hessel, hun vader, was ook al heel jong gefascineerd door de natuur. Hij gaat graag samen met de jongens op zoek naar nieuwe aanwinsten.’

Jelle en Siem willen hun kennis wel delen. Dat moet in deze tijd van het jaar aan de hand van foto’s. Ze hebben vooral belangstelling voor insecten en amfibieën. Zo vonden ze bijzondere kikkers in Duitsland, een grote krab in Kroatië en een speciale rups in Nederland. Ze hoeven helemaal niet ver te gaan om te scoren. Vaak wordt na school de bakfiets geladen met emmers, schepnetten en hengels. Geliefde plekken zijn: de sloot bij de Perenlaan, de Waal, het park in Wamel en de salamanderpoel in het Leeuwse Veld. Stephanie gaat dan met hen mee. ‘Ze hebben deze interesse niet van mij meegekregen. Ik zie toe op hun veiligheid en blijf in de buurt, maar ik raak de dieren niet aan. Ik zeg zelfs weleens, waar is toch die dochter, die met mij wil gaan winkelen?’, verzucht ze lachend.

Vrij recente vondsten in Wamel zijn een kamsalamander en een kolibrievlinder. Juist de salamander is bijzonder, omdat de bouw van de wijk waar het gezin van Kessel woont, langere tijd stagneerde, door de aanwezigheid van de kamsalamander. ‘We hebben een aquarium in de tuin, daar leven de dieren in die we vinden’, vertelt Jelle. Siem rent naar buiten en showt even later een heel klein padje, die in het aquarium verblijft. ‘De groene rups is de allermooiste vondst tot nu toe’, vertelt Jelle. Zijn grote wens is, dat hij nog eens een neushoornkever zal vinden. Als de jongens wat beginnen te draaien op de stoel, is dat het teken dat ze wel genoeg hebben laten zien en horen. Het is hoogste tijd voor hen om naar buiten te gaan.

Door Elly Hagen

Jelle en Siem van Kessel
kamsalamander
Digitale krant