Daisy van Bekkum
Daisy van Bekkum Foto: Eigen foto

Daisy schrijft boek over overleden zoontje

Mens

BENEDEN-LEEUWEN - Op zaterdag 24 september verschijnt het boek ‘Wij zijn nooit voorbij’. Hierin vertelt Daisy van Sommeren-van Bekkum uit Beneden-Leeuwen het verhaal van haar overleden zoontje Tobias.

Elk jaar sterven er in ons land ruim duizend kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 jaar. Je kind verliezen is de ergste nachtmerrie die je als ouder kunt meemaken. In het boek ‘Wij zijn nooit voorbij’ neemt Daisy je mee in de emotionele achtbaan waarin zij en haar gezin plotseling terechtkwamen en hoe dit verlies hun leven voor altijd veranderde.

Zwangerschap
Met ingang van de eerste coronamaatregelen in maart 2020 overleed Tobias tijdens de zwangerschap. ‘Schrijven over Tobias gaf mij ruimte voor mijn emoties’, zegt Daisy. ‘Dat heeft mij echt geholpen in het rouwproces. Op papier durf ik helemaal mezelf te zijn. Het is soms moeilijk uit te leggen aan mensen hoeveel verdriet en pijn het doet als je kind in je buik sterft. Want ook al heeft Tobias geen leven op aarde gekend, hij was er wel in mijn buik.’

Bestaansrecht
Daisy weet als geen ander hoe onzeker je je kan voelen over de manier waarop je rouwt, maar ze is erachter gekomen dat alles mag en alles goed is. ‘Iedereen heeft een andere mening. Zo roept de ene “je gaat er toch niet mee te koop lopen in een boek?”, terwijl een ander weer zegt “wat goed dat je het opgeschreven hebt!” Boek of geen boek: voor mij heeft Tobias altijd bestaansrecht. Hij is voor altijd onderdeel van mijn leven en gezin.’ Met haar verhaal, waarin ze ook schrijft over haar muzikale initiatief ‘Altijd Verbonden’, draagt ze dit ook uit. Altijd Verbonden met je overleden kind, jezelf en elkaar.

Blijvende herinnering
Daisy schreef het boek samen met elf andere ouders die hun kind zijn verloren. Ze werd begeleid door Stichting Nooit Voorbij, die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind helpt bij de verwerking van hun verlies. Onder meer door middel van lotgenotencontact en psychologische ondersteuning bij het schrijven van boeken met verhalen als blijvende herinnering.

Rouwfestival
Op zaterdag 24 september vindt speciaal voor ouders van overleden kinderen in Utrecht een rouwfestival plaats. Daar worden ze begeleid in hun rouwproces met creatieve workshops, lotgenotencontact en steun van een rouwtherapeut. Ook vindt daar de boekpresentatie plaats van het boek ‘Wij zijn nooit voorbij’, waar Daisy lotgenoten muzikaal een hart onder de riem steekt.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het boek ‘Wij zijn nooit voorbij’ en het rouwfestival op stichtingnooitvoorbij.nl.

Cover boek 'wij zijn nooit voorbij'