Logo demaasenwaler.nl

Hoezo Nix aan?

  Mens

BENEDEN-LEEUWEN - In gesprek met je puber… het is een grote uitdaging voor ouders. Tijdens de interactieve theatervoorstelling ‘Hoezo Nix aan’ wordt gedrag van pubers besproken en tips gegeven aan ouders. 

‘Wij zijn Gerard en Annet Brouwers, wonen in Beneden-Leeuwen en wij hebben… pubers.’ Met deze opkomst op het toneel wordt de start gemaakt van het interactieve toneelspel over Nix18. De avond sluit aan bij de doelstellingen die in het eind vorig jaar ondertekende preventieakkoord naar voren komen; minder roken, minder alcohol- en middelengebruik, gezond gewicht en mentaal welzijn. Het akkoord is opgezet om inwoners bewust te laten worden en mogelijke voorkoming van, zonder strenge wijsvinger.

‘Herken jij dat ook: bergen wasgoed, vieze borden en bestek… en dat op hun slaapkamer. Kortom, een lastige puber. Je doet alles vanuit je hart met liefde. Maar vanuit onze dochter is het alleen maar zucht, steun en kreun. Ik wil graag in contact blijven met mijn dochter, maar ze blijkt me niet nodig te hebben. Laatst nog, zag ik haar staan met een groepje jongeren en tot mijn verbazing had ze een sigaret in haar hand. Ik vond het echt niet kunnen.’ 

Gerard en Annet geven een kijkje in het gezinsleven, en tussendoor geeft Daniëlla Middelhof van Iriszorg advies. ‘Tussen de 12 en 18 levensjaar gaat het kind puberen. De hersenen worden ontwikkeld en dit wordt ook wel het puberbrein genoemd. Als ouder lijk je geen invloed te hebben, maar dat heb je absoluut wel. Er blijft in het achterhoofd van de puber een klein stemmetje klinken en dat ben jij als ouder.’
Aan de bezoekers werd gevraagd wat er bij ze opkomt als ze aan pubertijd denken. De antwoorden waren wisselend: ellende, verzet, alcohol, grote mond, angst, ontdekken, opstandig, weerwoord, lui, stomme ouders en ‘boeien’. Het was een succesvolle avond waarbij het zware onderwerp luchtig met werd gebracht en met humor werd besproken.

Door Hanneke de Vries-Hoefnagel

Meer berichten