Logo demaasenwaler.nl
Kyra van Neerbos, dochter van Nancy Thomassen.
Kyra van Neerbos, dochter van Nancy Thomassen. (Foto: Ger Loeffen)

Maas en Walers in actie voor ALS

  Mens

21 Juni: Wereld ALS dag

DEEST - Frank de Jong en Ellen Thomassen zijn beiden exploitant van een dorpshuis. De een van dorpshuis de Lier in Puiflijk, de ander van dorpshuis ’t Trefpunt in Deest, hemelsbreed zeven kilometer van elkaar verwijderd. Beiden ondernemers én ondernemend. Helaas is er nog een andere overeenkomst: zowel Frank als Ellen verloor een dierbare aan de ziekte ALS; Ellen in 2020 haar zus Nancy, en Frank een aantal maanden geleden zijn broer Ben. Het is echter niet het verdriet dat hen samenbracht, maar de acties die ze op touw hebben gezet voor Stichting ALS.

Ellen begon met het verkopen van handgeschreven kaarten van haar zus en Frank liet een speciaalbier brouwen ter ere van zijn broer. 

Letters By Nens
Ellen begon met het verkopen van kaarten met lijfspreuken van haar zus Nancy. Een van Nancy’s hobby’s was namelijk handletteren. Het is een schrijftechniek waarin met sierlijke letters korte spreuken of wijsheden worden getekend. Nancy was daar heel vaardig in en hield dat zo lang mogelijk vol, totdat ze de spierkracht niet meer had om de pen vast te houden. ‘Haar huis hing vol met kaarten met mooie teksten. Het zou eeuwig zonde zijn als we er niets mee zouden doen’, was de overtuiging van Ellen en haar nichtjes. De dames togen aan het werk en lieten een aantal van haar werken digitaliseren. Er werden vijfhonderd sets van gedrukt, en die waren in een mum van tijd uitverkocht. Mensen bieden ook spontaan hulp aan. Zo kwam Ellen bij toeval in gesprek met Betsie Elemans, de vrouw van Jan Elemans die ook ALS heeft. Betsie bood spontaan leer aan, waar iemand anders weer leuke brillenhoezen of kaarthouders van maakt voor de stichting. Sylvia Budde bood weer hulp aan voor het maken van deurhangers.

Er is een stichting opgericht. Via de stichting worden er inmiddels kaarten, sleutelhangers, kussens, deurhangers, brilhouders en borrelplanken verkocht. Elke keer als er weer iemand op Ellens pad komt wordt het aanbod uitgebreid. De stichting zorgt dat het geld jaarlijks wordt overgemaakt aan een bepaald doel van Stichting ALS. Zo is er al drie keer een mooi bedrag geschonken aan Stichting ALS op de weg.

Gewoon Ben
Hoewel Frank nog middenin het rouwproces zat, had hij al snel besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar zich te richten op het positieve in het leven. Frank is liefhebber van speciaalbieren. Bij Horeca de Lier heeft Frank bijna honderd verschillende bieren. Hij besloot voor zijn broer een speciaalbiertje te laten brouwen. Het grappige is dat zijn broer helemaal niet hield van bier. Hij hield wel van muziek. Daarom is de favoriete Spotify-lijst van Ben met smartphone te scannen van het etiket, zodat mensen tijdens het drinken van het biertje zijn lievelingsmuziek kunnen beluisteren. De biertjes kregen het label ‘Gewoon Ben’ en zijn in een speciaal pakket te koop. Wat begon als een spontane actie bleek al snel een groot succes. Doordat zowel Stichting ALS als de brouwerij aandacht besteed aan de actie kreeg Frank bestellingen uit heel Nederland.

Ben, de broer van Frank, was laborant. Het geld dat Frank voor ALS binnenkrijgt gaat vooral naar onderzoek. Inmiddels heeft Frank al 540 euro over kunnen maken en hoopt op de Wereld ALS dag van 21 juni nogmaals vijfhonderd euro over te maken.

Samenwerking
Frank en Ellen benadrukken tijdens het gesprek dat het niet om hen gaat, maar om het doel. Beide ondernemers staan open voor hulp en samenwerking. Zo bood iemand onlangs aan om Nijntjes te haken. Deze zijn nu met een geboortekaartje toegevoegd aan het assortiment van ‘Letters By Nens’. En diverse bedrijven hebben al interesse getoond in relatiegeschenken. Mensen die ook graag een bijdrage willen leveren kunnen contact opnemen via info@trefpuntdeest.nl, horecadelier@outlook.com of redactie@demaasenwaler.nl.

Kijk voor meer informatie en verkooppunten van ‘Letters By Nens’ op: www.lettersbynens.nl. ‘Gewoon Ben’ is te koop via: www.speciaalbierpakketten.com.

Meer berichten