Henricus Hoeve
Henricus Hoeve Foto: Hanneke de Vries

Lotgenotengroep mantelzorgers West Maas en Waal

Mens

MAAS EN WAAL - In West Maas en Waal bestaat sinds 2017 een lotgenotengroep voor mantelzorgers. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten kunnen mantelzorgers elkaar op laagdrempelige wijze ontmoeten. 

De bijeenkomsten zijn ontstaan vanuit een behoefte die hulpverleners en mantelzorgsteunpunten signaleerden bij mantelzorgers van mensen met een niet aangeboren hersenafwijking of dementie. Deze mantelzorgers, vaak partners en kinderen, voelen zich regelmatig alleen en onbegrepen in de zorg voor hun naaste. De Henricus Hoeve ondersteunt de bijeenkomsten middels het bieden van een prettige locatie en een kop koffie of thee. De zorgtrajectbegeleiders dementie en het mantelzorgsteunpunt ondersteunen met hun netwerk en kennis. Op deze wijze is er voor mantelzorgers een plek om hun verhaal te doen en ervaringen te delen. Dit helpt hen om de zorg aan hun naaste vol te houden.

Praktijkvoorbeeld
Een praktijkvoorbeeld is het verhaal van Mieke en Piet. Mieke (78) krijgt problemen met allerlei zaken, doordat ze dingen vergeet of niet meer weet. Piet neemt steeds meer taken van haar over, maar merkt dat het voor hem steeds zwaarder wordt. Mieke zegt dat het allemaal wel meevalt en bij het ouder worden hoort. Hun kinderen komen regelmatig langs en denken ook dat het allemaal wel meevalt. Als zij er zijn, is Mieke helder en actief, maar zodra ze weg zijn wordt ze stil en komt er weinig meer uit haar handen. Laatst hebben ze samen ruzie gehad.

Mantelzorger
Op het moment dat je partner, ouder, broer, zus, vriend of vriendin geheugenklachten krijgt, ga je steeds meer zaken van hem/haar overnemen. Je wordt mantelzorger. Vaak voel je je alleen staan, jullie relatie verandert, en de buitenwereld heeft vaak niet in de gaten hoe het voor jou is. Er is soms geen tijd meer voor jezelf. Het kan veel steun geven om ervaringen uit te wisselen en gevoelens te delen met anderen. Mensen die, net als jij, zorgen voor een naaste begrijpen je vaak beter. Ze kunnen je bovendien vaak praktische tips en informatie geven: ze weten tenslotte precies waarmee je te maken hebt. Daarom is er een lotgenotengroep opgezet. De bijeenkomsten voor mantelzorgers vinden iedere laatste dinsdag van de maand plaats bij de Henricus Hoeve, Mosterdwal 10a in Beneden-Leeuwen. Men is welkom tussen 10.00 en 12.00 uur. Er zijn altijd twee ervaren zorgverleners aanwezig. Aanmelden niet nodig en de toegang is gratis.
Meer informatie: www.mantelzorgwestmaasenwaal.nl.