Coen van Wichen en Lucia Pouwels.
Coen van Wichen en Lucia Pouwels. Foto: John van Gelder

De Brug Maas en Waal: Respijtzorg, Hospice en Thuiswaken

Mens

DRUTEN – Afscheid nemen van het leven en van dierbaren is vaak een intense periode. In de eerste plaats voor de persoon zelf, maar zeker ook voor de naaste omgeving. Vrijwilligers van ‘De Brug Maas en Waal’ zijn hierbij vaak van grote betekenis. Zij zijn er voor de gast of cliënt, nemen taken van mantelzorgers over en dragen bij aan rust en kwaliteit van leven van alle gezinsleden.

‘De Brug Maas en Waal’ is gebouwd op de drie pijlers, Respijtzorg, Hospice en Thuiswaken. Mensen met een ongeneeslijke aandoening kunnen een beroep doen op Respijtzorg. Dit houdt in dat iemand kort verblijft in het hospice in Druten, waardoor de thuissituatie even wordt ontlast. Het Hospice biedt aan stervenden een plek om in een rustige en huiselijke sfeer afscheid te nemen. Mensen die de laatste fase van hun leven thuis willen doorbrengen, kunnen een beroep doen op vrijwilligers van Thuiswaken. ‘In de praktijk blijkt dat weinig mensen weten dat er naast de nachturen, overdag een beroep op Thuiswaken kan worden gedaan’, vertelt Lucia Pouwels, coördinator van De Brug. ‘Overdag heeft een vrijwilliger weer een andere toegevoegde waarde dan in de nacht. Taken van mantelzorgers kunnen worden overgenomen. Dat geeft de mantelzorger de mogelijkheid om even de deur uit te gaan en tijd voor zichzelf te nemen. Met hernieuwde energie pakt iemand daarna de zorg voor een dierbare dan weer op.’
‘Ik doe dit werk al tien jaar’, vertelt vrijwilliger Coen van Wichen. ‘Ik beleef het als een verrijking en waardevol voor mezelf. Thuiswaken bestaat uit vele facetten. Soms is even een kussen opschudden of samen met een cliënt de krant lezen al voldoende. Het kan echter zomaar gebeuren dat ik midden in de nacht voor iemand een ei sta te koken of mijn kennis over de Beatles laat bijspijkeren door een fan. Een andere keer ontstaat er een serieus en diepgaand gesprek en willen mensen herinneringen of gedachten delen. Wij buigen mee, mogen dichtbij komen en dat allemaal samen, maakt het werk heel bijzonder.’

Vrijwilligers
‘De Brug’ zoekt voor alle drie de pijlers, en voor het Thuiswaken in het bijzonder, op korte termijn meerdere vrijwilligers. Deze vrijwilligers worden voorbereid op de praktijk met een scholing. Tijdens deze dagen leert men andere vrijwilligers kennen. Er wordt geschoold op het niveau van zorgverlening, zoals de mantelzorger deze verleent. Daarnaast komen luister- en gespreksvaardigheden uitgebreid aan de orde. Als de echte praktijk start, dan kan een vrijwilliger altijd rekenen op ondersteuning van de coördinatoren, Jolan Kremers en Lucia Pouwels.

Geïnteresseerd of vragen? Neem dan contact op via 06-55 71 17 23 of mail naar info@debrugmaasenwaal.nl. Meer informatie over de organisatie is ook te vinden op de website: debrugmaasenwaal.nl.

Door Elly Hagen