Onderhoudsploeg zaterdag
Onderhoudsploeg zaterdag Foto: Marieke Lowiessen

Waardering voor onderhoudsploegen kerkhof

Mens

DRUTEN – Ondanks dat het grenst aan het winkelcentrum, ervaar je rust als je binnen de muren van de R.K-begraafplaats in Druten komt. Je waant je in een goed verzorgd park. Dit komt door de wijze van aanplanten en dankzij de vrijwilligers die de begraafplaats onderhouden. Ze streven ernaar dat familie en andere verwanten hun overleden dierbaren in een goed verzorgde omgeving kunnen bezoeken. 

Nadat haar moeder op jonge leeftijd was overleden en begraven, stelde Marieke Lowiessen een flyer op, waarin ze vrijwilligers opriep voor het onderhoud van het kerkhof. Ze bereikte niet alleen bewoners van de Tuinschouwstraat, waar ze woonde met haar vader. Harrie Kuypers weet het nog goed. ‘Mijn vrouw kwam thuis met de flyer en ik werd zo door de oproep geraakt, dat ik met succes onze vriendengroep ‘de Halve Zolen’ heb opgeroepen om ons hiervoor in zetten. We doen het na tien jaar nog steeds met heel veel plezier. Er is een persoon helaas door overlijden uit onze groep weggevallen.’

In het begin waren deze twee groepen regelmatig op zaterdag aan het werk op het kerkhof. Marieke kwam helpen met een vriendinnengroep. Ze werden hierbij ondersteund door twee mannen die wekelijks op maandag kwamen. De rollen zijn nu omgedraaid. De maandaggroep groeide uit tot tien vrijwilligers, zij zijn wekelijks aanwezig. Als zij extra handen nodig hebben voor groot onderhoud, komen de zaterdaggroepen in actie. Het samen buiten werken, en het in beweging zijn geeft de vrijwilligers veel voldoening. Voor een aantal mannen is het belangrijk zich in te zetten, omdat hun vrouw of andere dierbare op deze begraafplaats begraven is.

Bij de mannen gaat het er echt niet alleen serieus aan toe. Het koffiemoment slaat niemand graag over. Het is gezellig en een bijkomende niet onbelangrijke factor is dat er op de zaterdagen een warm saucijzenbroodje van Tonnie Sas bij de koffie wordt geserveerd. De maandaggroep moet dit dan wel ontberen, je hoort hen echter niet klagen. Zij krijgen regelmatig iets bij de koffie, dat geschonken is door dankbare bezoekers. Deze waardering bevestigt dat de vrijwilligers erin slagen om deze begraafplaats een visitekaartje te laten zijn voor de parochie.

Belangstellenden kunnen altijd aansluiten bij de vrijwilligersgroepen. Voor de zaterdaggroep is Harrie Sas de contactpersoon (h.sas50@kpnmail.nl) en op maandagmiddag zijn de vrijwilligers altijd bereid om iemand te woord te staan.

Door Elly Hagen

Onderhoudsploeg maandag
Onderhoudsploeg zaterdag.