Jeanette van Swambagt en Patricia van Avezaath.
Jeanette van Swambagt en Patricia van Avezaath. Foto: John van Gelder

Survivors zijn eregasten tijdens Samenloop voor Hoop

Mens

BENEDEN-LEEUWEN - We spreken het liever niet, of aarzelend uit. We vrezen de diagnose en het liefst ontlopen we iemand met de gevreesde ziekte. Jeanette van Swambagt en Patricia van Avezaath konden er niet omheen, zij kregen allebei borstkanker. Door een goede behandeling en de juiste medicatie konden zij genezen. Zij benadrukken het belang van onderzoek en ontwikkelingen en steun van de samenleving. Het Samenloop voor Hoop weekend van Beneden-Leeuwen in september is hiervoor een uitgelezen moment.

Samenloop voor Hoop is een 24-urig evenement, waarvan de opbrengsten naar KWF kankerbestrijding gaan. Het is een weekend vol ceremoniële en emotionele momenten. Het is daarnaast een feestje met eten, drinken, kraampjes en muziek, om het leven te vieren. Jeannette en Patricia zitten in de organisatie en zorgen voor de Survivors. 'Dit zijn onze eregasten, mensen die kanker hebben of er van zijn genezen, legt Patricia uit. Een Survivor vormt een team en loopt zelf mee met de openings- en kaarsenceremonie. Het team blijft daarna 24 uur lopen, waarbij deelnemers elkaar afwisselen. Daarnaast ondernemen zij acties om geld binnen te halen. De survivor krijgt een VIP-behandeling met allerlei leuke (verwen)activiteiten en ruimte voor lotgenotencontact.
In 2014 werd voor de tweede keer Samenloop voor Hoop in Beneden-Leeuwen georganiseerd. Patricia zat toen al in de organisatie en Jeanette liep met een eigen team mee. 'Ik ging meelopen omdat ik het KWF wil steunen,' vertelt Jeanette. 'Ik ben door de medicijnen beter geworden en daarvoor ben ik ontzettend dankbaar.' Patricia vult aan: 'Vergeet niet de medicatie die je tijdens de chemo krijgt en die voorkomen dat je te ziek wordt om een chemoperiode door te komen.'

De openingsceremonie vonden beide vrouwen emotioneel. 'Dan loop je met je team tussen alle applaudisserende mensen door, ' merkt Jeanette op. 'Ik vond het hartverwarmend en moeilijk tegelijk. Ik zag mensen schrikken en reageren, zo van, zij ook?' Patricia vult aan: 'Zo'n dag benadrukt tevens hoe belangrijk het is om aandacht te vragen voor iemand met kanker. Ik vond het bijvoorbeeld verschrikkelijk dat mensen wegdoken in de winkel als ze me zagen. Ik heb ervan geleerd, dat aandacht heel belangrijk is en dat ik er niet voor weg kan lopen.'

Jeanette en Patricia roepen vooral Survivors op om een team te vormen en op 15 en 16 september aan Samenloop voor Hoop deel te nemen, Informatie via: jvanswambagt@gmail.com. Meer informatie en aanmelden via: https://bit.ly/2JBPXju.

Door Elly Hagen