Foto: Ruben Schiks
Foto: Ruben Schiks Foto: Ruben Schiks

Bisschop sluit kerk, inwoners maken bezwaar

Mens

PUIFLIJK/DRUTEN-ZUID - Vandaag of morgen vaardigt de bisschop zijn decreet uit, waarmee de Puiflijkse kerk formeel wordt gesloten. Dat heeft het parochiebestuur al een paar keer laten weten. Tegen dit officiële besluit kan bezwaar gemaakt, binnen 'tien nuttige dagen'. Van deze aangeboden mogelijkheid kan men afzien en alles laten voor wat het helaas is. Óf men kan er gebruik van maken en opnieuw laten weten het niet eens te zijn met alles wat tot sluiting en verkoop heeft geleid.

Dat laatste is nou net wat diverse mensen uit Puiflijk/Druten-Zuid willen. Gebruik maken van deze bezwaarmogelijkheid. Gezamenlijk, met elkaar, zoals men al die jaren samen geloofsgemeenschap in Puiflijk is geweest. De bisschop biedt hiervoor immers iedereen de gelegenheid. Om geen tijd verloren te laten gaan, roepen onderstaande initiatiefnemers bij deze iedereen alvast op. 'Kom allemaal maandag 11 juni om 19.00 uur naar het plein voor de Johannes de Doperkerk in Puiflijk', luidt hun oproep. 'Schrijf zelf een brief(je) waarin u bezwaar maakt tegen het besluit de kerk aan de eredienst te onttrekken. Doe deze 11 juni om 19.00 uur in de envelop die op het kerkplein klaar ligt. De initiatiefnemers zorgen er dan voor dat alle bezwaarschriften in Den Bosch terecht komen.' Een modelbrief is te vinden op johannespuiflijk.wordpress.com. De initiatiefnemers, Jan Reijnen, Bert Beuving, Hans Eijgenraam en Thijs van den Hark, komen op verzoek ook brieven bij inwoners ophalen.

Duidelijke boodschap
De initiatiefnemers zien het al voor zich: een kerkplein vol teleurgestelde parochianen. Allemaal bereid hun bezwaar aan de bisschop kenbaar te maken. Een meer duidelijke boodschap richting Den Bosch is nauwelijks mogelijk.

Ontdaan van interieur
Onlangs werd het Puiflijkse kerkgebouw al ontdaan van haar interieur. Op de banken, een kroonluchter en het monumentale Smits-orgel na. Ook in Deest werd het kerkgebouw ontdaan van beelden en inventaris. Een Maria-beeld werd er per aanhanger het dorp uitgereden. Inmiddels is bekend dat er een bod op de Deester kerk is uitgebracht door een externe partij. De Stichting Bewust Deest, die het gebouw wil behouden voor het dorp, bereidt daarom nu ook een bod voor. De verkopende makelaar doet over de onderhandelingen geen uitspraak.

Afbeelding