Koen Hol en Rick de Groot.
Koen Hol en Rick de Groot.

Maas en Walers doen mee aan rally van 8500 kilometer in 18 dagen

Mens

AFFERDEN - Koen Hol en Rick de Groot gaan de uitdaging aan: 11 landen aandoen in 18 dagen in een ruim twintig jaar oude auto. De heren doen in juni mee aan de Baltic Sea Rally.

Toen Koen een paar jaar in Nieuw-Zeeland woonde, kocht hij tijdelijk een Subaru Legacy uit 1996. Koen had toen niet gedacht dat hij met dezelfde auto later twintig landen zou gaan bezoeken. Elf daarvan komen voor in de Baltic Sea Rally. Deze rally is voor teams met een auto van minimaal twintig jaar oud, waarbij elk team voor een goed doel geld ophaalt.

De heren beginnen op 7 juni in Amsterdam. De reis gaat verder naar Scandinavië, via de Noordkaap door naar Rusland, waarna ze via Oost- en Centraal Europa richting huis keren. In de Subaru Legacy, die ondertussen al zo'n 300.000 kilometer heeft gelopen, zullen Koen en Rick door het landschap van Noord-Europa en de Baltische staten rijden. Dit alles zonder GPS en zonder het gemak van snelwegen, alle kilometers moeten namelijk binnendoor worden afgelegd.

Het goede doel waar de heren voor zullen gaan rijden is voor "22q11". Dit is een organisatie die zich inzet voor de mensen met het gelijknamige syndroom. Dit is een aangeboren genetische aandoening van het gezicht, gehemelte en het hart. Mensen waarbij deze diagnose is gesteld hebben vaak last van Schisis en een hartafwijking. Omdat de ziekte nog onbekend is bij het grote publiek, proberen de jongens hier aandacht voor te vragen. Ze kwamen zelf op het idee nadat een zoontje van een collega met de ziekte geconfronteerd werd.

De race zal niet altijd even gemakkelijk zijn voor Koen en Rick. Een route is nog niet beschikbaar en pas op de dag van vertrek krijgen de deelnemers de kaart uitgereikt. Elke dag is anders en zekerheid is er niet, gelukkig hebben de heren het nodige materiaal meegenomen ter voorbereiding. Daarbij zijn Koen en Rick laatst naar Denemarken gereden om de auto nog even te testen met de zware belading. Het eindresultaat bleek goed waardoor de heren met een goed gevoel de rally ingaan.

De jongens zoeken nog sponsors voor het goede doel, het geld gaat direct naar de stichting en de jongens betalen de reis uit eigen zak. Elke euro is meer dan welkom. Meer info over de rally en het goede doel: www.subglobe.nl. Hier zijn de jongens ook tijdens hun reis te volgen.

Door Brent van Erp