Gijs van den Hurk.
Gijs van den Hurk. Foto: Femke Pierlo

Bruggerbouwer en taalcoach

Mens

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen. Deze week: Gijs van den Hurk.

Naam: Gijs van den Hurk
Plaats: Beuningen
Functie: Bruggenbouwer, taalcoach en bestuursfuncties bij sportverenigingen.

Gijs van den Hurk doet al sinds 1979 vrijwilligerswerk. Dat begon als elftalleider bij de sportvereniging Leones in zijn geboortedorp Beneden-Leeuwen. Bij die club was hij van 1982-1989 tevens bestuurslid. Daarna werd Van den Hurk penningmeester en later voorzitter van de biljartclub BVL geweest, deze functies heeft hij ook bij Ontspanningsclub Midden Maas en Waal vervuld. In 2007 kwam hij in Beuningen wonen, waar hij in 2008 Hardloop Vereniging Beuningen mede heeft opgericht. Bij die vereniging zit hij nu nog in het bestuur en is hij ook trainer. Daarnaast heeft hij diverse commissies onder zijn hoede. Bovendien is hij voorzitter van de landelijke hardloopvereniging AVVN.

Toen Gijs afgelopen najaar tijdelijk geen baan had, ging hij samen met stichting Perspectief op zoek naar extra vrijwilligerswerk. Zo heeft hij recent, met andere vrijwilligers, fietslessen gegeven aan vluchtelingen.

Bruggenbouwer
Via Stichting Perspectief kwam hij ook terecht bij project Aangenaam kennis te maken. Als vrijwilliger, bruggenbouwer, begeleidt hij mensen die meer contact willen met anderen of die vaardigheden willen aanleren zodat ze makkelijker mee kunnen doen in de maatschappij. Zo bouwt hij figuurlijk een brug tussen de persoon die hij begeleidt en de samenleving. Samen stellen ze een doel waar ze aan werken. Vanaf november 2017 heeft hij een Syrische vluchteling geholpen met het zoeken van vrijwilligerswerk in de sportwereld. Zijn netwerk komt als bruggenbouwer goed van pas. Zo heeft Gijs contact met een sportschool en hardloop- en voetbalverenigingen. Dit vrijwilligerswerk past ook goed bij hem omdat hij ervan houdt uitdagingen aan te gaan en omdat hij erg gemotiveerd is. Een belangrijke drijfveer voor hem is dat anderen er wat aan hebben als hij hen helpt. Daar krijgt hij voldoening van.

Door zijn werk als bruggenbouwer is hij in contact gekomen met Stichting Vluchtelingenwerk, waar hij inmiddels taalcoach is. Elke dinsdagavond begeleidt hij gedurende een jaar iemand bij het leren van de Nederlandse taal.

Gijs sluit af: 'Het is natuurlijk fijn om anderen te helpen, maar je gezinssituatie en werk moeten het wel toelaten!'.

Door Femke Pierlo