Het verdwenen stoomgemaal van Dreumel.
Het verdwenen stoomgemaal van Dreumel. Foto: Archief Wil van den Dobbelsteen

Informatie gezocht over stoomgemalen

Mens

MAAS EN WAAL - Henk Buiteman was jarenlang vrijwilliger bij stoomgemaal De Tuut. Nadat hij daarvan afscheid had genomen, heeft hij zich toegelegd op het maken van een website over Maas en Waalse stoomgemalen. Compleet is deze volgens hem nog niet. 'Er ontbreken nog de nodige gegevens. En daar ben ik naar op zoek', aldus Henk.

Al jaren is Buiteman bezig om gegevens te verzamelen over de acht stoomgemalen die ooit in het gebied van Maas en Waal - van Nijmegen tot Dreumel - hebben gestaan en gefunctioneerd. Hij vergaarde niet alleen informatie over de techniek, maar ook van de machinisten die er werkten en die het gemaal beheerden. Op en in die gemalen werkten ook stokers. Zij werden alleen opgeroepen als het gemaal in bedrijf moest komen of wanneer er groot onderhoud moest worden uitgevoerd. Over deze mensen heeft hij nog te weinig informatie. Alleen van stoomgemaal 'De Tuut' weet hij dat de familie Van Geenen, waaronder Piet, Geert en Wim, hier vaak bij betrokken waren.
'Veel oud-stokers van de andere zeven gemalen zullen zijn overleden, maar mogelijk hebben familieleden nog meer interessante informatie en ook foto's', meent hij. 'Deze mensen hebben tenslotte veel bijgedragen aan en om het Land van Maas en Waal bij nacht en ontij droog te houden.'

Interessante verhalen
Bij zijn onderzoek kwam hij ook namen tegen: Guus Smits, Hannes van Boom, Piet van Tuil en The van Ooijen. 'Misschien dat ook nazaten van hen nog de nodige informatie of interessante verhalen te melden hebben. Ik kom ze graag aanhoren', aldus Henk. Meer informatie over de Maas en Waalse stoomgemalen: www.stoomgemalenmaasenwaal.nl. Henk Buiteman is telefonisch bereikbaar via tel. 0487-84 21 90.

Door Wil van den Dobbelsteen