Helena Bijl-Schaminée.
Helena Bijl-Schaminée. Foto: Femke Pierlo

Op een laagdrempelige manier beter leren lezen

Mens

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen. Deze week: Helena Bijl-Schaminée.

Naam: Helena Bijl-Schaminée
Plaats: Beneden-Leeuwen
Functie: Taalvrijwilliger

Helena Bijl-Schaminée is taalvrijwilliger bij het Digi-Taalhuis en het Praathuis in de bibliotheek in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. Zij heeft voorheen vier jaar met veel plezier als gastvrouw vrijwillig bij de bibliotheek gewerkt. Toen het Digi-Taalhuis in de bieb opgestart werd, merkte ze al snel dat zij hier een steentje aan bij wilde dragen.

Digi-Taalhuis
Het Digi-Taalhuis biedt op een laagdrempelige manier hulp voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, spreken of rekenen en voor wie digitaal vaardiger wil worden. Helena focust zich op het leren van de taal. 'Voor laaggeletterden is het vaak een moeilijke stap om hulp te zoeken, terwijl het juist belangrijk is dat zij goed leren lezen en schrijven om deel te nemen aan de maatschappij', vertelt Helena. Sinds februari 2017 heeft ze twee beginners tijdelijk begeleid. Op het moment begeleidt ze iemand met een migratieachtergrond en een autochtoon Nederlandse deelnemer. Ze vindt het leuke aan dit werk dat ze echt in contact komt met mensen van allerlei verschillende achtergronden. Het geeft haar veel voldoening om deelnemers te ondersteunen.

Sinds april 2017 draait ze tevens mee in het Praathuis. Het Praathuis vindt wekelijks op donderdagochtend plaats en is voor iedereen die beter Nederlands wil leren spreken, zowel beginners als gevorderden. Elke week komt een ander onderwerp aan bod, zoals kleding, eten en drinken en topografie. Rondom dit thema worden er gesprekken gevoerd en taalspelletjes gedaan.

Het geeft Helena veel voldoening om anderen te helpen en ze doet dit heel graag. 'Het is fijn om iemand te helpen en je komt allerlei soorten mensen tegen', aldus Helena. Tussen de vrijwilligers onderling is er leuk contact en worden er ook samen activiteiten ondernomen, zoals een ontbijt of bingo.

Vanuit het Digi-Taalhuis is er goede ondersteuning voor de vrijwilligers, zoals een cursusprogramma en de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De vrijwilligers krijgen ook materiaal over diverse onderwerpen ter voorbereiding.

Informatie
Meer informatie per mail via taalhuis.westmaasenwaal@bibliotheek-rivierenland.nl.

Door Femke Pierlo