Berkti Habtay (r) en een deelnemer aan de dagbesteding.
Berkti Habtay (r) en een deelnemer aan de dagbesteding. Foto: Femke Pierlo

Beter Nederlands spreken

Mens

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen. Deze week: Berkti Habtay.

Naam: Berkti Habtay
Woonplaats: Druten
Functie: Vrijwilligster bij dagbesteding Druten

Berkti Habtay is twee jaar geleden als vluchteling uit Eritrea naar Nederland gekomen en woont sinds acht maanden in Druten. Omdat ze graag iets voor anderen wilde beteken is ze op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Met hulp van Vluchtelingenwerk en stichting MeerVoormekaar is ze bij de dagbesteding in Druten terechtgekomen. Hier maakt ze een praatje met de ouderen, schenkt een kopje thee of koffie voor ze in en doet ze spelletjes met ze. Als het mooi weer is, gaat ze naar buiten en maakt een wandeling met de ouderen.

Berkti heeft van begin af aan een leuke klik met iedereen. De ouderen waarderen haar hulp en vinden het prettig als ze er is. Ze vindt haar werk echt leuk en wordt blij van de waardering die ze krijgt. 'Als ik er op dinsdag ben, dan lach ik de hele dag. En als ik een keer niet kan dan mis ik de mensen', aldus Berkti. Dat is wederzijds: ook de ouderen missen Berkti en vragen naar haar als ze er een keer niet is. Haar collega's vindt Berkti ook erg vriendelijk, ze helpen haar en zijn erg blij met haar inzet.

Nederlands verbeteren
Voor Berkti is het vrijwilligerswerk tevens een mooie manier om haar Nederlands te verbeteren. 'Elke dag hoor en leer ik weer nieuwe woorden', vertelt ze. In de zeven maanden dat ze bij de dagbesteding werkt is ze stap voor
stap beter Nederlands gaan spreken en verloopt het contact met anderen steeds beter.

Achtergrond
Gesprekken die ze heeft gaan onder andere over haar achtergrond. 'Berkti heeft natuurlijk een andere achtergrond dan de meesten die hier werken', vertelt Milou, medewerker van de dagbesteding. 'Mensen willen graag foto's zien en verhalen horen over waar ze vandaan komt.' Haar vrijwilligerswerk roept bij Berkti herinneringen aan haar opa en oma op. Dit zorgt voor gemengde gevoelens: ze mist haar familie, maar vindt het ook fijn om bij de dagbesteding te zijn.

Door Femke Pierlo