De vrijwilligsters in de weer in het weggeefhuis.
De vrijwilligsters in de weer in het weggeefhuis. Foto: John van Gelder

Weggeefhuis geopend in Beneden-Leeuwen

Mens

BENEDEN-LEEUWEN - Wie kosteloos kleding wil aanschaffen kan voortaan terecht bij het Weggeefhuis Restyle Mode. Initiatiefneemsters Lieda en Jorie bedachten deze 'geld- en administratieloze winkel', waar iedereen dames-, heren-, en kinderkleding kan uitzoeken en, heel belangrijk, ook kan inbrengen.

'Het pand kost ons niets, het is belangeloos ter beschikking gesteld door Martin Scherpenborg van Bouwbedrijf Van den Bosch', vertellen zeven van de negen dames die vrijwillig als 'verkoopster' de zaak runnen.

'Het is toch zonde om goede kleding zomaar in de kliko te gooien, terwijl er mensen genoeg zijn die niet naar een reguliere winkel kunnen gaan of eenvoudigweg het milieu willen sparen. We werken vanuit een idealistische instelling, en streven ernaar ook gezelligheid te brengen; een kopje koffie staat altijd klaar. Bovendien kun je hier genieten van een geweldig uitzicht over de Waal', vertellen ze. Wat in de winkel van eigenaar wisselt is in goede staat, schoon en fris. 'Er wordt beslist ook gelet op de kwaliteit. En natuurlijk moet het ook wel een beetje 'bij de tijd' zijn, en aantrekkelijk', vult een van hen aan.

Kleinschalig
Een van de dames heeft al bijna twee uur staan strijken en toont trots een rek vol keurig uitziende jurken, jasjes, blouses en andere kledingstukken. 'En, niet te vergeten, we hebben ook schoenen, tassen en bijouterieën', zegt ze. 'Maar we willen wel kleinschalig blijven. Bezoekers kunnen natuurlijk niet in een kwartiertje twintig stukken meenemen, het maximum is drie stuks, dan kunnen ze een leuk setje maken. We hopen op deze manier een klein beetje tegengas te geven in de wegwerpmaatschappij. We zien een enorme overdaad aan spullen, daar willen we iets aan doen, op een concrete manier.'
De enthousiaste weggeefdames werken in onderling overleg vanuit de Stichting Restyle Mode, er is eigenlijk geen baas. Ze zijn zeer dankbaar voor alleskunner Henk, die alle technische klusjes uitvoert, en toevallig net met een paar kledingrekken binnenkomt.
Het bijzondere Weggeefhuis, gelegen aan de Waalbandijk 66 in Beneden-Leeuwen, is elke donderdag geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. Alle belangstellenden zijn welkom.

'Onze bezoekers hoeven geen pasje te tonen van de gemeente, het is hier volkomen drempelloos', benadrukt een van de dames, die nog maar eens een geurig kopje koffie inschenkt.

Door Ton van Hulst