De Dreumelse Waard.
De Dreumelse Waard. Foto: Addy de Graaf

Natuurontwikkeling Wamel, Dreumel en Heerewaarden

Mens

WEST MAAS EN WAAL - Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer gaan aan de slag met natuurontwikkeling in de uiterwaarden van Wamel, Dreumel en Heerewaarden. Zij willen dier- en plantensoorten die horen bij een levende rivier terugbrengen in de uiterwaarden.

Volgens Bert Witvoet van Staatsbosbeheer, worden de uiterwaarden verrijkt met onder andere geulen, strangen en de aanleg van ooibossen om zo natuurgebieden te verbinden.

Maandag 22 januari tussen 19.00 en 21.00 uur organiseren betrokken partijen een inloopavond in 't Centrum in Dreumel, om belangstellenden te informeren en de discussie aan te gaan. Tijdens deze bijeenkomst komt ook de herinrichting van de Vonkerplas ter sprake. Er zijn verscheidene opties: de diepe plas onveranderd laten, of gedeeltelijk opvullen met schone grond uit de uiterwaarden, voor meer ecologische diversiteit dan nu het geval is. Herinrichting van de uiterwaarden is wel aan voorwaarden gebonden, aldus Staatsbosbeheer: de waterstand van de rivier mag niet veranderen, herinrichting mag geen effect hebben op de bandijken, ook niet op de scheepvaart, behoud van veilige dijken spreekt vanzelf en woningen worden niet onteigend. Voor zover er nog private gronden buitendijks zijn, want het gebied buiten de dijken is in de loop der jaren vrijwel geheel in handen van Staatsbosbeheer gekomen.

Tijdens de inloopavond kan ook meegedacht worden over voorzieningen die het gebied aantrekkelijk maken voor bezoekers, zoals bankjes, wandel- en fietspaden.

Door Addy de Meij