'Blozende Blauwstaart' van Barbara Sijtsema.
'Blozende Blauwstaart' van Barbara Sijtsema. Foto: De Tuinen van Appeltern

Tuinenfestival Appeltern vertelt over de bloemetjes en de bijtjes

Mens

APPELTERN - De mooiste tuinmaand van het jaar betekent voor De Tuinen van Appeltern hét moment om de nieuwe festivaltuinen te openen. Tien kunstzinnige tuinen, van elk tien bij tien meter, moeten bezoekers verrassen, stimuleren en prikkelen. En prikkelen doen de creaties dit jaar zeker, gezien het spraakmakende thema van dit jaar; 'Tuin der Lusten'.

'Aan de meest uiteenlopende betekenissen van lust en verlangen is uiting gegeven', vertelt directeur Ben van Oijen, met een twinkeling in zijn ogen. 'De tien aangelegde tuinen zijn spraakmakend, inspirerend en vermakelijk tegelijk. Ze vertellen over verleiding en verlangen en gaan terug naar de oorsprong van ons bestaan... een unieke wandeling in een wonderbaarlijke tuinwereld.'

Paaldanser
We zien een supergrote vogel die toezicht houdt vanuit een wigwam, een peepshow die het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes vertelt en een tuinslang die voor zinnenprikkelende paaldanser speelt. En dat alles binnen kaders van tien bij tien meter, met daaromheen overal dezelfde haag.

Jheronimus Bosch
Het Tuinenfestival is een jaarlijks terugkerende tuinhappening, waarbij tuinarchitectuur op een bijzondere manier wordt gepresenteerd. Elk jaar brengen tien ontwerpers hun ideeën omtrent een vastgesteld thema in de praktijk. 'Niet het terras en de borders met gazon staan centraal, maar de boodschap', aldus Van Ooijen.

'Met het onderwerp Tuin der Lusten wisten de architecten en kunstenaars wel raad', vervolgt hij. 'Volgens het woordenboek is een lusthof 'een voor genoegen aangelegde en onderhouden tuin', of een 'mooi, bekoorlijk oord'. Maar de Tuin der Lusten die de Zuid-Nederlandse kunstschilder Jheronimus Bosch 500 jaar geleden schilderde, die ziet er dan weer heel anders uit.'

Mooiste tuinmaand
Dat het Tuinenfestival in juni start is niet verwonderlijk: 'Juni is de mooiste tuinmaand van het jaar', meent de tuinkenner. 'Dan is al het groen nog heerlijk fris en bloeien er bijna alle vaste planten, rozen en heesters. Niet voor niets organiseert De Tuinen van Appeltern in deze periode dan ook de buitenbeurs Fleurig.

Van 12 tot en met 19 juni staat het park bol van de nieuwigheden op tuingebied, en geven honderden specialisten tekst en uitleg in de praktijk.'

Opening Tuinenfestival
Op zaterdag 4 juni worden de tien festivaltuinen van de 2016 editie officieel geopend. Een feestelijke bijeenkomst met ontwerpers, vrienden, familie en sponsoren gaat vooraf aan de mars naar de kunstzinnige tuinen. De tuinen zijn de hele zomer te zien. Meer informatie over het Tuinenfestival: www.appeltern.nl.