Winkel Voedselbank Druten
Winkel Voedselbank Druten Foto: Jaap van der Veen

Extra bijdrage voor Voedselbank Beneden-Leeuwen

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – Er is een goede besteding gevonden voor de tienduizenden euro’s die de gemeente West Maas en Waal aan de Jasmingroep betaalt voor maaltijden bedoeld voor Oekraïense ontheemden

Enige uitleg is op zijn plaats. Deze catering is nooit van de grond gekomen omdat de gemeente vorig jaar onverwacht een einde maakt aan een contract met de Jasmingroep voor de opvang van vijfendertig Oekraïense vluchtelingen in Maasbommel en vijftig in de Wilhelminastraat in Wamel. Met dat besluit ging de Jasmingroep niet akkoord. Een kort geding volgde om gemaakte afspraken na te komen. Behalve het betalen van de huur voor beide leegstaande panden is de gemeente door de rechter verplicht om te betalen voor de catering van vijfentachtig personen, dagelijks drie maaltijden per persoon. Niet bestaande maaltijden, want er zijn geen vluchtelingen in beide villa’s. 

Om toch een goede besteding te vinden, is het college van B&W met de Jasmingroep overeengekomen dat de levensmiddelen, bedoeld voor drie maaltijden per dag keer vijfentachtig, worden bezorgd bij de Voedselbank in Beneden-Leeuwen. Aanlevering gebeurt via de hoofdvestiging van Voedselbank Rivierenland in Tiel. Mocht er teveel zijn voor de afnemers in Beneden-Leeuwen – waar om en nabij dertig personen gebruikmaken van de Voedselbank – dan wordt het overschot verdeeld over andere voedselbanken in de regio. 

Voorlopig gaat het om een tijdsbestek van drie maanden. In de tussentijd is de gemeente in beroep gegaan bij de rechter, aldus wethouder Van den Boom, omdat men het niet eens is met het besluit om te moeten betalen voor maaltijden ten behoeve van niet-aanwezige vluchtelingen. Burgemeester Van Neerbos: ‘Maar als er dan toch betaald moet worden, gebeurt er in ieder geval iets goeds mee’.

Door Addy de Meij