Repetitie van Con Brio in de kerk in Wamel (februari 2024).
Repetitie van Con Brio in de kerk in Wamel (februari 2024). Foto: John van Gelder

Sint-Victor Wamel wordt cultuurtempel

Algemeen

WAMEL - Het lijkt onafwendbaar dat de Sint-Victor en Gezellenkerk in Wamel een tweede leven als cultuurtempel tegemoet gaat. Het is een kwestie van tijd.

Die optimistische conclusie kan men trekken na het zien van de film ‘Voor het zingen: de kerk in!’ van Jos Kruisbergen. De cineast van Tweestromenland in Beeld en Geluid heeft het ‘laatste concert’ van popkoor Con Brio in de kerk zo indrukwekkend in beeld gebracht dat een tweede leven als cultuurtempel logisch lijkt. De goddelijke galm, het kleurrijke lichtspel onder de gotische bogen, de gebrandschilderde ramen...

Het godshuis in Wamel is de zoveelste katholieke kerk in het Land van Maas en Waal die ‘aan de eredienst is onttrokken’. In gewonemensentaal: het gebouw gaat dicht en wordt verkocht aan de hoogste bieder. Maar niet in Wamel. Na afloop van het concert laten veel bekende en minder bekende dorpelingen weten dat ze een WamelDome helemaal zien zitten. Ook oud-pastoor Kurstjens ziet kansen. Hij was het die in 1969 als jong pastorke ruim baan gaf aan Jeugdkoor Con Brio. Eén keer in de maand mochten toen nog piepjonge Wamelnaren een beatmis verzorgen. Het was het begin van een lange, rijke traditie. Con Brio is nu een popkoor waarin opa’s en (klein)kinderen vrolijk samenzingen. 

De modernisering van de eredienst kon ook in Wamel de leegloop van de kerk niet stoppen. Maar als er één dorp is waarin het kerkgebouw behouden kan blijven voor de gemeenschap is dat Wamel. Een dorp vol muzikaliteit, eensgezindheid en actieve vrijwilligers. 

Het bisdom hoeft niet dwars te liggen, het pastorale werk kan gewoon doorgaan: wie God zoekt, vindt Hem overal. In de film ‘Voor het zingen: de kerk in!’ klinkt als een der laatste nummers Dreamer van Supertramp: ‘Dreamer, you’re nothing but a dreamer’. Misschien geldt dat ook voor de Wamelnaren die van de kerk een WamelDome willen maken. Misschien zijn het allemaal dromers. Maar wie nooit droomt, wordt nooit wakker met een goed idee.

De film is vanaf woensdag te zien op: www.2bg.nl.

Door Bas van der Hoeven

Afbeelding