Jos van Wamel.
Jos van Wamel. Foto: Reinier Jansen

Lintjesregen West Maas en Waal

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Vijf inwoners uit de gemeente West Maas en Waal ontvingen op vrijdag 26 april een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Vincent van Neerbos verraste hen die ochtend tijdens de jaarlijkse Lintjesregen.

Frank Tengnagel (Beneden-Leeuwen)

De heer Tengnagel (64) is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 2006 vicevoorzitter en vanaf 2011 voorzitter van Carnavalsvereniging De Braoiers. Niet alleen voor de carnavalsfestiviteiten, maar ook voor allerlei maatschappelijke sociale en culturele activiteiten. Ook was hij tot 2019 voorzitter van verschillende commissies: Prinspresentatie, het Carnaval en Dijkensport. Daarna werd hij voorzitter van het Korps der Senatoren. Hij was contactpersoon voor alle activiteiten met bewoners van Zorg Centrum Elisabeth en de Soos voor mindervaliden.
Meneer Tengnagel is sinds 1999 zeer betrokken bij stichting Dag van Leeuwen en is daarnaast ook al bijna 20 jaar intensief betrokken bij Dijkensport. Hij is contactpersoon en coördinator namens eerder genoemde carnavalsvereniging De Braoiers, zowel bestuurlijk als operationeel betrokken bij het onderdeel ‘Genieten’ van het jaarlijkse evenement. Van 2014 tot 2029 had hij de rol van Sinterklaas tijdens de intochten en bezoeken aan scholen. Hij denkt actief mee in het maken van de verhaallijn, de jaarlijkse collecte voor de stichting en het organiseren van de spellenmiddag.

Jos van Wamel (Beneden-Leeuwen)

De heer Van Wamel (63) is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zet zich al ruim 17 jaar actief in voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Zo richtte hij in 2006 samen met twee andere betrokkenen Stichting Energy4all op, een stichting die bekendheid aan energistofwisselingsziektes en steun aan onderzoek naar medicijnen bewerkstelligt. Tot 2011 was hij directeur van de stichting. In 2009 heeft hij presentator Jochem van Gelder en cabaretier Jochem Myjer benaderd voor ambassadeurschap van de stichting. Dit is erg succesvol geweest. Daarnaast organiseerde hij de jaarlijkse lotgenotendagen en was hij betrokken bij Pop4Kids in samenwerking met Cliniclowns. In 2010 en 2011 was hij ook betrokken bij de organisatie van Join4Energy. Vanaf 2014 is Jos van Wamel betrokken bij de stichting Tim Foundation voor het zoeken van donateurs en sponsoren. Sinds 2017 is hij algemeen bestuurslid van deze stichting.
In 2015 heeft hij samen met twee andere ondernemers de netwerkclub ‘Ondernemers ontmoeten’ opgericht. Met als doel jonge ondernemers samen te brengen. In 2015 heeft hij samen met vier andere oud-ondernemers de Herensociëteit Lauwe opgericht. Daar is hij nu nog steeds bestuurslid.

René Theunissen (Beneden-Leeuwen)

De heer Theunissen (77) is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft samen met zijn partner in 1999 koor Trug in de Tèd opgericht. De eerste 8 jaar als voorzitter daarna heeft hij zich toegelegd op PR. Het koor bezoekt verzorgings- en verpleeghuizen. Na de coronapandemie is hij opnieuw voorzitter geworden om het koor weer op de kaart te zetten. Sinds 2006 werkt hij als vrijwilliger bij Zorggroep Maas en Waal. Hij is begonnen met het opzetten en verzorgen van een bibliotheek voor bewoners van Zorgcentrum Sint Elisabeth. Hij kookt met bewoners en brengt ze naar therapie. Ook is hij sinds tien jaar actief bij Carnavalsvereniging De Braoiers in Beneden-Leeuwen. Hij schrijft teksten voor de carnavalskrant en is aanwezig bij alle commissievergaderingen van de redactie. René Theunissen bezorgt al 15 jaar het ledenblad van Seniorenvereniging 50+ Beneden-Leeuwen.

Mieke Debast (Wamel)

Mevrouw Debast (86) is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is een zeer betrokken inwoonster van het dorp Wamel. Zo helpt zij al jarenlang buutbewoners met kleine klusjes. Daarnaast collecteert ze al 30 jaar voor de Sinterklaasviering in Wamel. Sinds de onthulling van het oorlogsmonument in 1986 ontfermd mevrouw Debast zich over het monument, maakt dit wekelijks schoon en zorgt dat het monument en terrein er keurig en onkruidvriendelijk uitzien.
Van 2013 tot 2017 was mevrouw Debast vrijwilliger bij zorgcentrum Huize Sint Henricus. Ze hielp daar dagelijks en was ook wekelijks bij de kerkdienst om de pastoor te helpen.
Vanaf 2020 is ze erg actief voor de zwerfafvalbrigade en wordt zelfs als meest actieve en enthousiaste lid genoemd. Mevrouw Debast is een unieke en geliefde inwoner van Wamel, daarom heeft een lokale documentairemaker in 2022 een film over haar gemaakt.

Gerrie Strik (Dreumel)

Mevrouw Strik – Kerstens (80) is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is vanaf 1990 tot op heden penningmeester van de bridgevereniging De Zevensprong in Dreumel. Ook voor Zwembad de Zeven Morgen in Dreumel heeft zij in periode van 2012 – 2019 geassisteerd bij het schrijven van nieuwe abonnementen. In de jaren 1980 – 1990 verleende ze ondersteuning als lectrice tijdens missen in de Sint Barbarakerk. Daarnaast heeft zij vele jaren geholpen bij de jaarlijkse actie Kerkbalans. Sinds 2012 heeft zij zitting in de locatieraad van de H. Barbarakerk. Samen met haar echtgenoot is zij vrijwillig betrokken bij activiteiten en projecten van de geschiedkundige Stichting Tremele in Dreumel. Zij is daar gastvrouw en geeft informatie over de expositie. Ook ondersteunde zij van 2015 tot 2023 haar echtgenoot (voorzitter van de KBO seniorenvereniging) met secretariële activiteiten.

Frank Tengnagel
Mieke Debast
Gerrie Strik.
René Theunissen.