V.l.n.r. Jeannette van Haare, Gerda van Haaren, Henk van Haare en Corné den Brok.
V.l.n.r. Jeannette van Haare, Gerda van Haaren, Henk van Haare en Corné den Brok. Foto: Ger Loeffen

Bij het Repaircafé gaan duurzaamheid en gezelligheid hand in hand

Algemeen Senior

WINSSEN – In Ontmoetingscentrum De Paulus in Winssen ging begin vorig jaar het Repaircafé van start. Elke laatste dinsdag van de maand zitten er vrijwilligers klaar om inwoners te helpen met het repareren van kleine huishoudelijke apparaten of herstelwerkzaamheden aan kleding. ‘Wij laten zien dat je kapotte spullen niet gelijk weg hoeft te gooien.’

De groep vrijwilligers telt inmiddels acht mannen en vrouwen. En waar de mannelijke helft zich bezighoudt met het repareren van stofzuigers, scheerapparaten of oude muziekapparatuur, gaan de dames aan de slag met het herstellen van kleding. ‘Er heerst hier inderdaad wel een traditioneel rollenpatroon’, geven ze lachend toe. 

Technisch onderlegd

De vrijwilligers zijn technisch goed onderlegd: Henk van Haare en Corné den Brok komen uit het autovak. Fred en Arno zijn ‘Philipsmannen’. Tijdens de reparatiemiddagen krijgt het viertal voornamelijk kleine huishoudelijke apparaten aangeboden, maar er zijn ook wel eens bijzondere zaken bij. ‘We hebben bijvoorbeeld eens een schotelantenne gehad, maar ook enkele koperen kannetjes met het verzoek deze te repareren. Dan pas merk je dat sommige objecten ook van emotionele waarde zijn voor mensen’, aldus Corné.

Kennen ze alle ins en outs van alle apparaten? ‘Nee hoor,’ lachen de heren, ‘daarvoor hebben we onze grote vriend YouTube. Het gaat dan vooral om de handigheidjes, zoals het op de juiste manier demonteren van een apparaat, of het loskrijgen van de plastic kap van een stofzuiger zonder dat deze kapot gaat.

De vrouwen houden zich bezig met textiel; zoals het herstellen van die ene favoriete blouse, het korter maken van broekspijpen, het omzomen van gordijnen of het zetten van knielappen. ‘Je merkt dat mensen op dat vlak niet meer zo bedreven zijn. En daarvoor biedt het Repaircafé uitkomst’, laten Jeannette en Gerda weten.

Duurzame wereld

Allemaal zijn ze blij een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame wereld. ‘Buiten dat zijn de reparatiemiddagen gewoon heel gezellig. Je komt regelmatig bekende gezichten tegen, en er is altijd ruimte voor een praatje’, aldus Henk.
Hoewel het Repaircafé slechts eenmaal per maand is, is dat voor de vrijwilligers ook meer dan genoeg. ‘Je komt tijd tekort als je gepensioneerd bent’, zeggen ze lachend.

Het Repaircafé Winssen is elke laatste dinsdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur in Ontmoetingscentrum De Paulus. De eerstvolgende keer is 30 april. Men kan gewoon binnen komen lopen. In principe zijn de reparaties gratis, tenzij er materialen aangeschaft moeten worden of onkosten moeten worden gemaakt.