Leertuin op Pax Coothstraat.
Leertuin op Pax Coothstraat. Foto: Pax Christi College

Leertuin Pax Coothstraat is er door leerlingen en voor leerlingen

Algemeen

DRUTEN – Op het Pax volgen vmbo-leerlingen van de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) in het vierde leerjaar een keuzevak binnen de praktijkafdeling. Sommigen kiezen voor schilderen, anderen voor schoon metselwerk of het vak meubelmaken. Docent BWI Harry Baltussen kwam op het idee om zijn klas een aantal picknickbanken te laten maken voor de leertuin. 

‘Iedere leerling maakt een ander model, en er worden diverse houtsoorten gebruikt. Ook kunnen leerlingen een stoeltje, kinderbankje of bijzettafeltje maken. Zolang er maar verschillende verbindingen inzitten en er 3D-tekeningen, een materiaalstaat en een calculatie voor gemaakt kan worden’, aldus docent Baltussen. ‘Op deze manier ontstaat er een zinvol eindproduct waar de toekomstige huiskamerklassen (kleine groepjes vmbo-leerlingen, red.) nog veel plezier van hebben.’

Met veel ijver en inzet is de afgelopen periode gewerkt aan de picknicktafels, waarbij de leerlingen hun eigen naam met een lasermachine in het blad hebben gegraveerd. De eerste tafel is gemaakt door Tim van der Hek, de tweede door Tijn Boterenbrood en de derde is nog in productie door Wessel Sas.

Leertuin

De leertuin, gelegen op het terrein achter het schoolgebouw aan de Meester van Coothstraat, is een plek waar leerlingen beter tot hun recht én beter tot leren komen, laat de school weten. Dat komt mede doordat het een plek zonder veel prikkels is. 

Naast eerdergenoemde vakken kunnen de huiskamerklassen buiten de school ook andere gerelateerde vakken volgen, zoals biologie. ‘Bij dit vak is de ene leerling aan het werk in de kas om bijvoorbeeld zaadjes uit te zetten en groenten te telen, terwijl de andere leerling aan de picknicktafel een verslag maakt van de bevindingen of het plan van aanpak schrijft voor de volgende activiteit’, aldus Baltussen. ‘Daarmee is de leertuin er echt dóór en vóór leerlingen.’