ARN Weurt.
ARN Weurt. Foto: Erna Kool

Warmtenet ARN mogelijk

Algemeen

MAAS EN WAAL - De gemeenten Wijchen, Beuningen en Heumen hebben gezamenlijk de mogelijkheid in kaart gebracht om een warmtenet te ontwikkelen voor woningen in hun gebied. Dit warmtenet gebruikt de warmte die afvalenergiecentrale ARN produceert bij de verbranding van niet-recyclebaar afval. 

In 2021 werd al een eerste onderzoek gedaan, om te bekijken of de warmte van ARN ingezet zou kunnen worden voor een warmtenet. Toen dit kansrijk bleek voor de gemeenten Beuningen, Heumen en Wijchen, besloten zij gezamenlijk vervolgonderzoek te doen naar de manieren waarop de warmte van de afvalenergiecentrale optimaal benut kan worden. Dit onderzoek is recent afgerond. 

Voorkeursscenario

Het voorkeursscenario laat zien dat verschillende wijken en buurten binnen de drie gemeenten kunnen worden aangesloten op een warmtenet. Per gemeente zou een afzonderlijk warmtetracé kunnen worden ontwikkeld in verschillende fasen. Voor de eerste fase is voldoende warmte beschikbaar bij ARN. Vanaf nu gaan de gemeenten afzonderlijk verder met de onderzoeken naar hun warmtetracés. Wel sturen zij een gezamenlijke brief naar ARN voor een warmtereservering. Hiermee laten ze de afvalenergiecentrale weten dat ze mogelijk van plan zijn om de beschikbare warmte op termijn te gebruiken voor een warmtenet.

Restwarmte van ARN in Weurt wordt op dit moment al gebruikt voor het verwarmen van bestaande woningen, nieuwbouwwoningen en bedrijven in Nijmegen.