Buitengebied Beuningen
Buitengebied Beuningen Foto: Karlijn Perlo

Beuningen op zoek naar goede verdeling van de ruimte in het buitengebied

Algemeen Agrarisch geluid

BEUNINGEN - De werkgroep Agrarisch Beuningen organiseerde vorige week woensdag een borrelavond, waarvoor ook politici uit de gemeente Beuningen waren uitgenodigd. De bestuurders konden in gesprek met de agrariërs over hun kijk op de verdeling van de ruimte in het buitengebied. Op het bedrijf van de familie Jacobs waren ruim 30 agrariërs, enkele raadsleden en twee Beuningse wethouders bijeengekomen. Er werd koffie gedronken, informatie uitgewisseld en geborreld. De insteek; een goed toekomstperspectief voor de (jonge) boeren. 

Gastsprekers tijdens deze inspirerende avond waren Wild Beheer Wijchen en Waal, ZLTO en wethouder economie, Alwin Steeg. 

In het buiten- en komgebied van Beuningen spelen verschillende uitdagende opdrachten, die allemaal een stuk van de beperkte ruimte vragen. Denk aan productieve en natuurinclusieve landbouw, energietransitie, woningbouw, recreatie, hoogwaterprogramma, biodiversiteit, stikstofreductie en de klimaatopgave. Voordat de gemeenteraad hierover een standpunt inneemt willen de boeren hun verhaal vertellen, om gehoord te worden door de beleidsmakers. Medeorganisator Herbert Verploegen legt uit: ‘We strijden vooral voor een goede landbouwstructuur en een gezonde toekomst voor onze bedrijven. Begin dit jaar hebben we daarom het document “Kijk op agrarisch Beuningen” aan de gemeente overhandigd. Boeren hebben al veel stappen gezet, maar blijven bezorgd. We willen constructief meepraten en meedenken over de doelen en opgaven die de gemeente voor het buitengebied aan het uitwerken is. Dat heeft namelijk veel impact op onze bedrijfsvoering. Door met elkaar hierover van gedachten te wisselen hopen we dat de belangen van onze landbouwers goed worden meegewogen.’

‘De input die de gemeente hier ophaalt doet ertoe’, aldus wethouder Alwin Steeg. ‘We werken aan een structuurvisie, als onderdeel van de omgevingswet. Die is al in juli vastgesteld. Daarin gaan we de dingen integraal aanpakken. Samen met de provincie Gelderland, de Groene Metropool, belanghebbenden en de gemeente Beuningen willen we komen tot een evenwichtig plan van aanpak voor wat betreft de inrichting van ons kom- en buitengebied. Tijdens deze bijeenkomst willen we elkaar ontmoeten, samenwerking zoeken, processen uitleggen en reacties ophalen. Dan kan de raad medio 2024 de Omgevingsvisie afronden en vaststellen. Die beslist uiteindelijk.’ De avond is bedoeld om de raad goed geïnformeerd haar keuzes over ruimteverdeling in het buitengebied te laten maken. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor verdere grondversnippering en vergunningverlening aan grondgebruikers en omwonenden.

Door Jeannette van Rossum

Buitengebied Beuningen
Buitengebied Beuningen