Huub en Adelheid Kortekaas
Huub en Adelheid Kortekaas Foto: René den Biesen

Een kijkje in de platenkast van Huub en Adelheid Kortekaas

Mens Platenkast

Samen is het toverwoord

WINSSEN - Het echtpaar en kunstenaarsduo Kortekaas ontmoette elkaar in 1965. Hij was toen dertig jaar oud en zij een meisje van zeventien. Ze wisten al snel dat ze voor elkaar bestemd waren. Huub zat in het onderwijs en wilde beeldend kunstenaar worden, Adelheid studeerde tuinarchitectuur. Ze volgden hun hart om een universele beeldtaal te ontwikkelen, die hen zou verbinden in de bewustwording dat wij allen een deel zijn van de natuur. Adelheid creatief en scheppend en Huub filosofisch en scheppend. Samen werken ze aan hun kunst.

In hun eerste jaren was er altijd wel ergens muziek om hen heen. Onze eigen troubadours als Boudewijn de Groot en Jaap Fisher, maar zeker ook de grote chansonniers als Jacques Brel, Edith Piaf en Charles Aznavour. De muziek uit de jaren zestig is bij hen ook bekend, maar had zeker niet de boventoon.

Er wordt bijna tien jaar gewoond in Slot Doddendael, daarna enkele jaren in de Engelhof in Afferden en twintig jaar in de Essenhof in Winssen. Wij zijn het erover eens dat het pand in Afferden momenteel in een zeer slechte staat verkeert. Vanaf 1995 wonen Huub en Adelheid op de Tempelhof in Winssen, waar ze in al die jaren een meesterwerk hebben gecreëerd. Ondertussen is hun gezin uitgebreid met twee kinderen en vijf kleinkinderen, bij wie, merken ze op, het nodige creatieve talent te bespeuren is.

Hun leven wordt verrijkt met muziek van Jean Michel Jarre, Maria Callas, Amalia Rodrigues, het gezang van een Gregoriaans vrouwenkoor en muziek van Bach. In het huis hangen overal boxen. Als de serene rust wordt verbroken is de muziek overal in huis te horen. Huub kan ook meer dan genieten van de fluitisten Chris Hinze en Thijs van Leer, die nog speelde op zijn 80ste verjaardag. Ergens gedurende de jaren zeventig/tachtig zijn ze de aansluiting verloren met de moderne muziek.
Bij het maken van foto’s komen we buiten terecht. Een verzamelaar met Franse muziek is op de achtergrond duidelijk te horen. Les Poppys zingen Non, non rien n’a changé. Tout, tout a continué. De tijd zal leren of de jonge zangertjes gelijk hebben gekregen.

De verwachting is echter dat ergens in de volgende jaren op de Tempelhof grote veranderingen zullen gaan plaatsvinden.

Door René den Biesen