Moataz Aouf.
Moataz Aouf. Foto: Ger Loeffen

Beuningenaar verkoopt Syrisch katoen en hoop

Algemeen

BEUNINGEN - Hij was gelukkig getrouwd en had net een huis gekocht in Aleppo (Syrië). Het leven lachte Moataz Aouf toe. Totdat in 2015 de oorlog uitbrak in Syrië en hij uiteindelijk geen andere keuze had dan een gevaarlijke vluchtpoging te wagen richting het Westen.

Wordt dit het zoveelste zielige verhaal over een vluchteling? Integendeel, want Moataz is al jaren een trotse Beuningenaar die volgende maand misschien wel een prijs wint: de Talent Award van de gemeente.
Maar zo succesvol begon het dus niet: Moataz Aouf kwam na die gevaarlijke vluchtpoging min of meer berooid aan in Nederland. ‘Ik had slechts een rugzak, 200 euro, en een onverzettelijke ambitie bij me.’ In Beuningen kreeg hij een huis toegewezen en na een master aan de universiteit ging hij, net als in Syrië, weer werken in de financiële sector.

Waarom wilde hij naar Nederland? ‘Ik doe alles op basis van onderzoek. Hier zou ik me met Engels een heel eind kunnen redden, er zijn kwalitatief goede universiteiten en natuurlijk wilde ik mijn vrouw hier naartoe kunnen halen om ons leven samen hier voort te zetten.’ Dat juist over dit laatste onderwerp nu een kabinet gevallen is, daar wil hij nog wel iets over zeggen: ‘Ik ben een trotse Nederlander en Syriër. Ik werk hard en ik betaal dus ook mijn belastingen.’ Inmiddels woont zijn vrouw hier ook al een aantal jaren en hebben ze samen een dochtertje, de vijfjarige Julia.

Maar liever heeft hij het over de warmte en vriendelijkheid waarmee hij in Beuningen en in Nederland is ontvangen. En op dit moment heeft hij het allergrootste plezier als hij mag vertellen over zijn eigen webshop, syriancotton.nl. Want daar zit meer achter dan alleen een commerciële insteek.

Via die website verkoopt hij allerlei producten van Syrisch katoen. Daarbij werkt hij samen met andere vluchtelingen uit Syrië die het katoen fabriceren vanuit Turkije en Egypte. Zo probeert hij hen vanuit Nederland ook te helpen.

‘Het gaat nu nog langzaam, maar uiteindelijk hoop ik helemaal van mijn webshop te kunnen leven. Fantastisch als ik dat kan doen met een product dat zo veel te maken heeft met mijn eigen land.’ Hij hoopt met dit verhaal ook andere vluchtelingen te inspireren: ‘want ik verkoop niet alleen een t-shirt of een handdoek, maar ook een boodschap van hoop.’

Door Patrick Huisman