Bord Horssen
Bord Horssen Foto: Diana de Leur

Opwinding rond tijdelijke woningen in Horssen

Algemeen

HORSSEN – In Horssen is enige opwinding ontstaan over de tijdelijke woningen die in Horssen in voorbereiding zijn. De Dorpslijst Horssen maakte zich zorgen of het college wel op de hoogte was van de plannen die gewijzigd zijn. Ook de direct omwonenden maken zich zorgen. 

Uiteraard was het college op de hoogte van de planwijzigingen. Eerst van tien tot twaalf tijdelijke woningen naar zestien tijdelijke woningen. De initiatiefgroep die met het plan voor een klein aantal tijdelijke woningen in Horssen kwam, kreeg van het college toestemming voor de verdere uitwerking. Zij hebben contact gezocht met woningcorporatie De Kernen. 

Deze heeft aangegeven dat een dergelijk initiatief een bepaalde omvang moet hebben, wil het kostendekkend zijn. Het college heeft echter met de uitbreiding geen problemen, gezien de beperkte gevolgen voor de omgeving. Uitgangspunt is dat De Kernen de verhuurder wordt van alle zestien woningen.  

Onrust
Maar in Horssen zelf is er enige onrust ontstaan. Daar hebben de ‘direct omwonenden’ een bericht geplaatst op horssen.nu en daar maken zij hun zorgen kenbaar over dit initiatief. Het plan zou van alle kanten rammelen en zou niet deugen. Naast jeugdigen uit Horssen zou er ook gebouwd moeten worden voor meerdere andere doelgroepen, zo had men op het gemeentehuis vernomen. Met de komst van de ‘dwangwet’, correcter bekend als Spreidgingswet, zien de direct omwonenden hun zorgen alleen maar toenemen. Men vreest op termijn in Horssen opgezadeld te worden met een tweede Asdonkterrein in Maas en Waal.

Antwoorden schriftelijke vragen
Uit de antwoorden van het college op schriftelijke vragen van de Dorpslijst Horssen blijkt dat er een voorstel ligt om zes van de zestien woningen rechtstreeks toe te wijzen aan de geïnteresseerden die zich gemeld hebben bij de initiatiefnemers. Van de resterende woningen wordt maximaal dertig procent toegewezen aan bijzondere doelgroepen zoals statushouders, uitstroom GGZ en spoedzoekers en de overige zeventig procent is bestemd voor de regulier woningzoekenden waarvan de helft toegewezen wordt via loting, zodat ook starters met een korte inschrijftermijn kans op een woning krijgen. Het college vindt deze woningverdeling in de basis redelijk.


Door Ton Ebben