Afbeelding
Foto: Frans Luijendijk

AVRI stopt met het ophalen van oud papier door vrijwilligers

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – Oud papier ophalen in West Maas en Waal wordt per 1 januari a.s. niet meer door vrijwilligers gedaan. De AVRI stopt met het inzamelen door vrijwilligers om reden van toegenomen veiligheidseisen. De gemeente West Maas en Waal heeft in de raadsvergadering van 14 september ingestemd met dit besluit. 

Oud papier ophalen via de AVRI is voor de verenigingen, die de vrijwilligers leveren, een lucratieve zaak. Zo zeer zelfs, dat een aantal, niet alle verenigingen doen mee, zich in haar voortbestaan bedreigd ziet als de inkomsten van het oud-papier ophalen vervallen. Voor de AVRI is het een voordelig besluit, er kan sneller en goedkoper worden gewerkt met zij-laders, waar minder mankracht meer aan te pas komt. 

De AVRI biedt wel een afbouwregeling van drie jaar, om verenigingen de kans te geven op zoek te gaan naar alternatieve inkomsten. De gemeente West Maas en Waal gaat die zoektocht actief begeleiden, wethouder Reuvers: Ik geef graag gehoor aan de oproep om actief met de vrijwilligers aan de slag te gaan, daar gaan we met de verenigingen naar kijken. 

Toch is het besluit van de AVRI nog niet definitief. Een meerderheid van de acht deelnemende gemeenten aan de AVRI zal met het voorstel om te stoppen met vrijwilligers moeten instemmen. Ook wordt de juridische wetmatigheid van het AVRI-besluit nog uitgezocht. 

Door Addy de Meij