Voorbereidingen Corsoclub Maas & Waal
Voorbereidingen Corsoclub Maas & Waal Foto: John van Gelder

Corsoclub Maas & Waal gaat dit jaar voor de winst

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN – Aankomende zaterdag vindt het Fruitcorso in Tiel weer plaats. Ook dit jaar doet Corsoclub Maas & Waal mee met een prachtige wagen. Paul Zwaan is het brein achter het ontwerp.

Paul was acht toen hij voor het eerst meehielp aan de corsowagen in 2000. Na al die jaren kan hij er nog steeds geen genoeg van krijgen. ‘De gezelligheid, dat vind ik het belangrijkste. Iedereen is gelijk en draagt zijn steentje bij.’ Met een groep van zo’n honderd vrijwilligers is er aan gezelligheid en diversiteit zeker geen gebrek.

Ontwerp
Al enkele jaren is Paul verantwoordelijk voor het ontwerp van de corsowagen. Vorig jaar was het ontwerp goed genoeg voor een tweede plaats en de innovatieprijs, maar dit jaar willen ze gaan voor de winst. ‘We hebben rekening gehouden met alle juryonderdelen, dus wie weet lukt het dit jaar.’ Maar, de winst is niet het belangrijkste. Dat is toch wel de fijne sfeer in de maanden ernaartoe.

Wat is dan het ontwerp van dit jaar? De grootse corsowagen is geïnspireerd op het koraalrif en bestaat uit verschillende (bewegende) elementen, kleuren en onderdelen. Zo zijn er grote schelpen, anemonen en koraaltentakels. Om het verhaal af te maken, wordt er zelfs muziek gecomponeerd die past bij de bewegingen in het water. Een prachtig geheel.

De voorbereidingen zijn al maanden in gang. ‘Na twee maanden ga je alweer nadenken over een nieuw ontwerp en evalueren’, legt Paul uit. ‘In februari is de maquette klaar om naar de ledenvergadering te gaan en in maart beginnen de lassers.’ 

Pitten, zaden, knollen
Sinds juni zijn ze bezig met alles beplakken. Allerlei soorten pitten, zaden, knollen, groente en fruit worden gebruikt. De meeste van de producten komen rechtstreeks uit de natuur, veel van de boer en het overige van de groothandel. Met elk stuk dat wordt beplakt, komt het imposante ontwerp meer tot leven. Hopelijk slepen ze op deze manier die eerste prijs dit jaar binnen.

Door Inge Arissen