Schuif Samen aan in Wamel
Schuif Samen aan in Wamel Foto: John van Gelder

Aanschuifmaaltijden West Maas en Waal schot in de roos

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL/WAMEL - Gedurende vier maanden organiseerden MFA’s en dorpshuizen van West Maas en Waal om de veertien dagen een ‘aanschuifmaaltijd’. Dit op initiatief van de gemeente West Maas en Waal, om bewoners een positieve ervaring te bieden in tijden van inflatie, hoge energieprijzen en met corona achter de rug. 

De Maas&Waler ging op bezoek bij de laatste maaltijd in het VTC in Wamel, hartelijk ontvangen door VTC-beheerder Janine van Dijk. Alle plaatsen tot de laatste stoel volgeboekt, iedereen gezellig aangeschoven en meteen aan de praat.
De tafel dekken doet niet iedereen meer in het dagelijks leven, een tafelgenoot bekent weleens met bord op schoot voor de buis te eten. Maar niet in het VTC, waar een medewerker van Stichting Blend, het naastgelegen café, de tafels tot in de puntjes heeft gedekt. Op het menu tomaten/groentesoep, kipfilet met gegrilde groenten en gebakken aardappeltjes, gevolgd door een gezond, lekker toetje van ijs met vers fruit.
In alle MFA’s wordt min of meer professioneel gekookt. In het VTC worden alle maaltijden bereid door Peter van der Cruijsen, voormalig chefkok van het inmiddels gesloten restaurant De Weeghbrug in Wamel. ‘Ik las over dit initiatief en toen dacht ik, ik meld me als vrijwilliger, dit ga ik gewoon doen’.

‘Alle ingrediënten komen vers van de supermarkt in Wamel. Om 12.00 uur ga ik aan de slag en om 17.00 uur staat de maaltijd op tafel.’ Peter wordt terzijde gestaan door een legertje vrijwilligers, zij jongleren bij het opdienen inmiddels volleerd met wel vier borden op de arm. Ook afruimen, de afwas, de vaatwasser in- en uitruimen, alles loopt op rolletjes.

Beheerder Janine van Dijk is heel tevreden over het verloop van de aanschuifmaaltijden. Alle tien avonden waren goed bezet. ‘Dat horen we ook uit de andere dorpen.’ De deelnemers begrijpen goed dat twee euro per maaltijd wel heel voordelig is, de gemeente draagt dan ook wat bij. Maar unaniem: ook al zou het een paar euro meer kosten, dit initiatief mag volgend jaar weer worden herhaald, het smaakt naar meer!

Door Addy de Meij